Salı, Temmuz 18, 2017

Güç Haktır Tezi

Takma ad olan Ragnar Redbeard’ün kitabının adı bu.
Ragnar, ‘Ragnarok’ olarak da adlandırılan, Viking kralı Ragnar’dan, ‘Redbeard’ ise, ister Barbarosa’dan (Barbaros Hayreddin Paşa), ister ‘Mavi Sakal’dan gelebilir. Gelmeyebilir de, çünkü kitap daha yayınlandığında kimin yazdığı biliniyormuş aslında.
Aynı tez, güçlülük haktır, güçlü olan haklıdır, biçiminde de dilegetirilebilir. Güç haktır, denince, İngilizce’de de öyle olduğu akla gelmek üzere, güç hak verir, gibi oluyor. Önceki 2’si ile farklı oluyor semantik açıdan böylelikle.
Ondan önce ve farklı açılardan yaklaşanlar olarak, devletçi Makyavelli ve devlet karşıtı Neçayef var. 2’sinin de kitapları bugün elkitabı durumunda. Makyavelli savaş akademilerinden okutulurken, diğerinin ıskalanması bence büyük bilgi açığı yaratıyor savaş uzmanı olacak kişilerde.
Bu kitap, bildiğimiz sosyal darvinizm kokuyor.
Ancak, Malthus’un elini ters kulağıyla gösterip, kendini değillediği üzere, sosyal darvinizm kendini savunmaz, buna gerek duymaz çünkü. Aslına bakılırsa, güç haktır da öyle.
Not: Malthus, tüm yazdıklarını Britanya İmparatorluğu için yazdığı ve o imparatorluk 19. Yüzyıl’da teklediği için tekledi. Ondan önce, 1776 ABD ile. 1945 eski sömürgesinin yeni sömürgesi olan Birleşik Krallık ise, herşeyin üzerine tuz biber ekti.
Yani, bu kitabın tezi boşta kalıyor.

(17 Temmuz 2017)

Hiç yorum yok: