Çarşamba, Temmuz 19, 2017

Yeni Türkçe'nin Tarihi

Geçenlerde bir müşterim, eskiye yönelik uygun bir sözlük arıyordu. Ben de ona, 1900’lerden başlayarak kabaca Türkçe sözlüklerinin sırasını ve tarihini anlattım. Dinledi ama anlamadı.
Anlamadığı şuydu:
Bugünkü Türkçe sözlüklerdeki sözcüklerin % 95 gibisi, son 90 yılda yaratılmıştır.
Bu sözcük yaratımı, tümdengelimseldir. Tümevarımsal olarak birçok eski Türkçe’nin kurallarından genelleme ve çıkarsama ile türetilmiştir. Yani, aslında öyle olmayan biçimde, o kök sözcük için pek kullanılmayan bir soneki o kök sözcükte kullanıp, sözcük türetme yolu. Bu da, bin kök sözcükle yüz sonek çarpımı sonucunda 100 bin sözcük eder.
Bu bir.
Bir de Türkçe’deki sözcük sayısı konusu var:
Solcuların bile öyle olduğunu önesürdüğü dönemlerde bile, ister henüz derlenmiş olsun veya olmasın, yine yüz binin üstünde sözcük vardı. Yalnızca Derleme Sözlüğü’nde ondan çok var zaten. Nasıl ki ebegümeci otunun Anadolu’da 25 ayrı adı daha varsa, aynı sözcükte farklı bölgelerde farklı anlamlarda kullanılmış. Sözünü ettiğimizse, yalnızca sözcük başlığı sayısı.
Ötüken’in 250 bin sözcüklük büyük sözlüğü, bu dediğimizin dışında kalır. Çünkü o, diğer Türkçe ailesi dillerinin de sözcüklerini içerir. Dolayısıyla, yine göreli daha küçük hacimli kalır.
Bizim kastettiğimiz, 1930 ertesinde taranan, derlenen, kurumca yaratılan, yazarlarca yaratılan sözcük sayısının 200 bini bulacak olması. Oysa, en büyük sözlüklerde, arakesitleri % 100 olmamak üzere, 50 bin sözcük var. Eski TDK uzmanlık sözlüklerinin basım hakkı hala o kurumda sanırım ki o da onları özellikle basmıyor.
İşte bu 200 bin sözcüğün 190 bini son 90 yılda yaratıldı veya toparlandı diyoruz.
Yeni Türkçe’nin özet tarihçesi budur.

(18 Temmuz 2017)

Hiç yorum yok: