Cuma, Eylül 15, 2017

Maymun Selfisinin Telifi

Oof of, of ki ne of…
Derdimiz aynen bu:
Maymun selfiyi çekti, para kime gidecek?
Valla aynen böyle…
Haber şu:
“2011'de Endonezya Adası Sulawesi üzerinde, makak maymun türüne ait bir maymunun kendi selfisini çekmesi üzerine, fotoğrafın telif hakkı ile ilgli tartışmalar başladı. Maymun Naruto, fotoğrafçı David J. Slater'in kamerasını kullanarak, kendi selfisini çekti. O zamandan beri fotoğrafçı, bu resmi tuval, tişört ve kupalar üzerine bastırarak satıyor.
Bunun üzerine 2015 yılında PETA, bu fotoğrafın telif haklarına ilişkin maymun adına şikayette bulundu. Dava, San Francisco'daki bir mahkemede görüldü. Davada, fotoğrafçı Slater'in gelecekte Naruto'nun selfisi üzerinden kazanacağı paranın % 25'ini, Naruto ve diğer makak maymunlarının korunması için, kar amacı gütmeden bağışlamayı teklif etmesiyle anlaşmaya varıldı.
Her iki taraf da yaşanan bu anlaşmazlığın "insanımsı hayvanların" yasal çıkarlarını korumak ve genişletmek için önemli soruları gündeme getirdiği görüşünde birleşti.
Ancak, ABD Telif Hakkı Ofisi ise, 2014'te yaptığı açıklamada; doğa, hayvan veya bitki resimlerinde, telif hakkına hiç kimsenin sahip olmadığını belirtmişti.”
Amaç; üzüm yemek mi, bağcı dövmek mi?
Doğru olanı, patent ofisinin kararıdır: Telif, kimsenin değildir.
Tabii bu, telifsiz eserleri basıp satan yayınevlerinin para kazanması durumunu da akla getirir.
Bu fotoğrafı çeken ise, % 0 yerine, % 75 telif hakkı da iyidir, diye düşünmüş besbelli…
Şimdi, gelelim hukuğa:
Hayvan hakkı hukuğu başka şey, telif hakkı hukuğu başka şey. Hayvan telif olsa olsa, anonim telif durumu olabilir: ortada kişiye ait değil, genel bir davranış biçimi var yani.
Çünkü bu mantıkla, erkek pandaların çiftleşme döneminde, ağaç gövdesine en yükseğe işeyip, çiş kokusu izi bırakmak için yaptıkları her türden ‘o pandaya özel’ devinim koreografilerine de telif hakkı olur ki modern dans için gerçekten özel devinimler vardı belgeselde.
Peta ise, rahat bir tarafına batanlar gibi, cıvımış. Olayın nerelere varabileceğini baştan düşünmeliydi. Sonuçta, içtihat ve mesnet yarattı bu vaka çünkü.
Çıkış için yineliyorum:
Telif kimsenin değildir, isteyen o fotoğrafı internetten indirip çoğaltıp, oraya buraya ticari mal üzerine basabilir ve satabilir. Bugün kimse, 1947 ve öncesi Aristo çevirileri için telif falan ödemeden istediğini basıyor ve belki 10 ayrı çeviri metni, farklı şirketler tarafından satılır durumda.
Dipnot ve açıklama babında:
Bu konuyu, bu metni yazdığım gün, Notos dergisinin 2016 nüshalarından birinde okudum. İnsanlarla bunu tartıştım. Herkes telif hakkı falan olmayacağını söylüyordu.
Birkaç gün içinde yeni gelişmeyi onlara anlatırım. Bakalım ne diyecekler?
Not: Tartışmada en çok kızılan özneler Peta’cılardı. Çünkü İstanbul’da hayvan sevgisi aşırı marazi duruma evrildi: Dünya’da kedi evi nedenli cinayet, bir tek İstanbul’da işlenmiştir herhalde.

(12 Eylül 2017)

Hiç yorum yok: