Salı, Eylül 12, 2017

Modüler Mantıksal Yapı

Önaçıklama: Bütün diller modüler yapılıdır ama farklı dil ailelerindekilerin birimleri ayrıdır (ve hatta bazılarının 8sabit-belli) birimleri yoktur veya değişken birimleri vardır), yani bütün-parça ilintileri. Bu nedenle; Alman-İngilizce çevirileri kolayken, Türkçe-İngilizce çevirileri zordur.
+
Buradan hareketle:
Modüler mantıksal yapıda:
Bir: Özdeşlik ilkesi.
İkin. Bütün-parça ilintisi.
Üç: Neden-sonuç ilintisi, irdelenir.
Örneğin, bir parça bütünün içindeki yer değişitkçe farklı işlevler kazanabileceği için, modüler mantıksal yapıda özdeşlik ve ‘self-similarity’ (/ öz-benzerlik) işlemez. Zaten, moleküller içindeki atomlarda da gözlediğimiz üzere bir birim, biçim ve büyüklük bile değiştirebilir, yani modülerce esneyebilir, genelde az ama kimi biraz ve nadiren de epeyi.
+
Dil için:
Bir alttümcenin bir tümce içindeki yeri değiştikçe, anlamı da değişebilir: ‘da’ ayrı-parça-eki gibi. Aynı biçimde, ‘mı?’ gibi.
Mimari için:
Statik ve artı modern mimaride bir modül, sabit değerlikli olabilir ama anladığımız kadarıyla, Kuilman kuadralektiğinde öyle değil: 4 duvarlı bir yapıdaki modüler tek tek duvarların, diğer herhangi bir duvarla olan diyalektik ilintisinin toplamı, onun kuadralektiğinin panoramasını epeyi değiştirebilir ki bu, onun kendiyle ilintisini de değiştirip, özdeşliğinin bozar.
Ama yine de mimari modül, aşırı statik-sabit olur: Yani, zaman içinde yerleri oynayabilen modüler mimari yapılar henüz yapılmadı, kullanılır olarak yani. İtiraz: alaturka mimarideki ek parçalar, bu modülerite değildir, çünkü onlar da ilk kezinde, son kezliğine kadar sabit kılınır.
Dil ve diğer mantık (mantık ve matematik) dilleri içinse böyle değildir. Örnekse: Aristocu ve Aristocu-değil temel 2 mantığın birbiriyle olan karşılıklı dinamiğinin modüleritesi, 2.500 yıldır düşünülmedi bile. Ben bile düşünmedim, düşünemem de ama Kuilman bunu yapabilirdi bence ama Le Courbisier değil.
Burada boşlukta es: Türkçe’deki altümce modüleritesi üzerinden sürdürülecek bir girizgah metin oldu bu yalnızca.

(10 Eylül 2017)

Hiç yorum yok: