Perşembe, Kasım 09, 2017

Türkiye Neden İdlib’de?

Haberin açılımı şöyle:
“Uzmanlar, Türkiye’nin Halep’in batısında İdlib’deki ilerleyişini 3 hedefe bağlıyorlar: Birincisi, Ankara tarafından tehdit olarak görülen Kürt güçlerinin Türkiye’ye sınır Afrin bölgesinden çıkmasını önlemek ve bu şekilde Kürtler’in ülkenin daha içlerine, İdlib ve Halep yakınlarına ilerlemesinin önüne geçmek. İkinci neden, 15 Eylül’de Astana’da Türkiye, Rusya ve İran’ın üzerinde anlaştığı şekilde İdlib’i bir tampon bölgeye dönüştürmek. Son olarak da, bölgenin yarıdan fazlasını kontrol eden Tahrir El-Şam’ı zayıflatmak.”
Asıl neden sonuncusu olarak gösterildi ve başlatıldı ama bölge, sınır bölgesi olduğu için, öbür ikisi de baştan belliydi.
Ancak şunlar var:
Savaş çok uzun değilse bile, epeyi yıllar daha sürecek gibi, 5 yıldan daha uzun gibi.
İşbirlikleri ve çatışmalar, gruplar arasında sürekli değişiyor. 5 yıl aynı güç dengesi orada sabit olarak sürdürülemez yani.
Türkiye, bunu gerçek bir dış gereklilik olarak değil, iç politikadaki istikrarsızlık nedeniyle seçti. Ancak, iktidar değişse de, yeni gelenlerin öyle ha deyince oradan kazasız belasız çıkması da zor. Kıbrıs, kimbilir kaç hükümet yedi.
Kürtler’in savaşma odağını Irak’tan Suriye’ye kaydıracaklık gibi yeni momente girdiği giderek açıkseçikleşiyor. Bu olduğunda, Türkiye orada hazır olacak.
Adı geçen 10 suikast, Türkiye’nin başka hesapları olduğunu da imliyor.
PKK, ş ya da bu biçimde savaşa geri dönecek ama Kürtler, son 35 yılın en zayıf durumuna kendilerini taşıdılar. Barzani familyası TC ile savaş cesaret edemez. Bu da, Kuzybatı ırak’ta da kalıcı, gayrıresmi, onaysız TC ordusu varlığının sürmesi de demek. O bölge, artık Araplar’ın sayıldığı için, onay Araplar’dan gelecek.
Arabistan geçici olarak oyundan çıktığı ve İran da, Irak ile yetineceği için, TC bölgede artık daha avantajlı. İran, Esed’e daha çok yardım ederse, TC Esed ile de yeniden uzlaşır ki zaten gidişat oraya doğru görünüyor.
Sonuçta, Barzani öyle bir hata yapıp, taşları öylesine yerinden oynattığı ki peşpeşe gelen çığ etkileri, çok kısa sürede, çok geniş ir alanda panoramayı tümden değiştirdi.
Ancak, ne olursa olsun en uzun vadede., Türkler’in Araplar ile tarihsel bir sorunu ve açmazı var. Bölgede yerleşik bir TC, Kürtler’den çok, Araplar’ın askeri tepkisi çeker.
Dolayısıyla bu, 5 yıllığına geçerli ama yine de geçici bir moment oldu denebilir.

(7 Kasım 2017)

Hiç yorum yok: