Pazartesi, Şubat 12, 2018

Mahfi Eğilmez Negasyonu: Piyasalarda yaşananlar kriz mi, düzeltme mi?

Eğilmez, tıpkı Abdurrahman Yıldırım gibi, eskiden böyle değildi. Sorunu doğrudan yazardı. Şimdi evirip çeviriyor bir şey diyebilmek için. Ekonomi hakkında olumsuz bir şey yazanın tepesine biniyorlar çünkü.
Son verileri incelemiş ve karar verememiş:
“Bugünlerde “son 10 günde piyasalarda yaşananlar kriz mi, düzeltme mi?” sorusu, en çok sorulan soruların başında geliyor. Bu soruya doğru yanıt verebilmek için, yaşanan dalgalanmaların bitip bitmediğine karar vermek gerekir. Henüz buna karar verebilecek durumda değiliz.”
2007’den beridir karar verememiş arkadaş.
Eğilmez, krizleri zaten düzeltmelerin yarattığını bal gibi bilir. Düzeltme ne için gerekir? Bir şeyler yamuk gidiyordur da ondan.
Yamuk giden ne peki?
2007’den beridir, ister 1 yıllık yerine 2 yıllık GSYİH bedeline çıkan devlet borçları, ister yıllık gelirinin 2 katı borçlu bireyler deyin, sürdürülebilir borçlanma dedikleri yalan söylem artık geçersizleşti.
Sürdürülebilir borçlanma diye bir şey olmadı hiç.
Borç, göreli kısa vade içindir. Kaçınılmazsa veya daha karlıysa yeğlenebilir ama çok kısa süre için ve geçici olarak.
Ancak, risklidir. Risk de ortada: Batma riski.
Yani, gemi battı.
Eğilmez de bunu söyleyemiyor.
Söylemeye cesaret edemiyor.
Yıllık 80 trilyon dolarlık Dünya’da, belki 800 trilyon dolarlık, hiçbir karşılığı olmayan sanal ekonomik birikim var. Dünya’nın tamamını satsan, 800 trilyon dolar etmez ama.
Bu, neo-liberalizmin de, Dünya Sistemi’nin de fiilen iflası demek. Çünkü her 2’si de, en azından 1750-2000 için geçerli olan ekonomik determinizmi olumluyor. Ekonomik determinizm de, önce Krupp faşizmine vardı, yetmedi, buraya vardı.
Sonuç da, belki 50 yıllığına çökecek olan bir global ekonomi oluyor.
En kötü değil, kötünün başlangıcı bile daha başlamadı.
Görünen işsiz oranı % 10 idi, belli alanlarda % 100 ama. Yani, o iş alanlarında yıllardır fiilen yeni istihdam yaratılmıyor veya bunun için olanak hiç olmadı. Torpilin varsa var, yoksa üniversite mezunuysan, işsizsin demektir.
Ve bu, nitelikli işgücüne en çok gereksinilen bir zamanda oldu.
Bütün Dünya’da da böyle.
Çünkü, para sanal finansa kayınca, herkesin kendi bankacılık işlemini kendisinin yapması gibi, işgücü toplamı da sıfıra limitlendi bu alanda.
Sonuçta, o batış tarihinin veya bu batış tarihinin anlamı yok, batışın kendisinin anlamı var. O batış da kesinleşti. Eğilmez gibiler sayesinde kesinleşti.
O nedenle:
Piyasalarda yaşanan şey, ne kriz, ne de düzeltme, tam bir çöküş başlangıcı.

(12 Şubat 2018)

Hiç yorum yok: