Salı, Şubat 27, 2018

Paralı Asker veya Devlet Kurucu Terörist


Bu, 2001 ertesiki bir moment.
Bir haber:
“İlk olarak 2015'te Ukrayna'da ortaya çıkan Wagner Grubu’nu, Rusya uzmanı Dr. Has ve Bechev anlattı. Bu savaşçı gruplar kamuflaj kıyafetlerini giyiyor ama asla Rus bayrağı ya da ordudan olduklarını gösteren bir sembol taşımıyorlardı. Uzmanlara göre grup 3 bin kişiden oluşuyor. Ele geçirdikleri petrol sahalarının gelirinin 4'te 1'ini alıyorlar.”
Bu türden marjinal savaşçılar hep kayıtlı:
SSCB’nin vahşi kadın savaşçıları, Osmanlı’nın delileri, ABD’nin Pasifik’teki Japon melezi askerleri, Almanlar’ın cezalılar taburu, Fransa’da Almanlar’a karşı ilk sürülen ve anında dağılan benzeri birlik.
Bunlar, zekat keçisinin zekat keçisi tipler.
Ancak, bunların bir bölümü konuyu aşıyor:
Wagner topluluğu gibi.
Bir de bunlara karşı antitezi olarak, ABD’yi vurmamak için ABD’den para alan ve devlet kurma niyetli ama kuramayan FKÖ ve devlet kurmaya niyetli ve kurmuş Hasan Sabbah / Alamut grubu var tarihte kayıtlı.
Yani, bu türden marjinal savaşçılar hep var ama tarihsel momentlerde özel fenomenler oluşturuyorlar.
Çakal Carlos’un da 1970 momentiyle terörden 20 milyon dolar kazanan biri olduğunu hesaba katarsak, bu tuhaf bir gelenek olarak kayda geçmiş demektir.
Asıl öykü:
“Putin’in gizli askerleri, sahneye önce Ukrayna ve Kırım’da çıktı. Ayrılıkçı grupların yanında savaşan ve önceleri nereden geldiği sadece tahmin edilen bu savaşçı gruplar kamuflaj kıyafetlerini giyiyor ama asla Rus bayrağı ya da ordudan olduklarını gösteren bir sembol taşımıyorlardı. Çatışmalar ilerledikçe, dünya kamuoyu bu savaşçıların aslında Rus askeri olduğundan emin oldu, ancak Kremlin her defasında bunu reddetti.
Rusya, Suriye savaşında sahada ağırlığını artırmaya karar verince, paralı askerler bir kez daha ortaya çıktı. Batı basınındaki iddialara göre aralarında Wagner’in de olduğu pek çok Rus şirket -ki hatta birinin merkezi Hong Kong’daydı- ülkeye savaşçı gönderdi. Son olarak Deyrizor’daki çatışmadan sonra gözler üzerine çevrildi. Rus, hatta ABD’li yetkililer, “paralı asker” lafını ağzına dahi almadı. Ancak, önce Amerikan basını, sonra da Kremlin yanlısı yayın kuruluşları, ölen savaşçılardan “Wagner güçleri” olarak bahsetti. Ukrayna’daki ayrılıkçı grupların başındaki eski Rus Albay Igor Strelkov da sosyal medya hesabından “Bölgede Wagner’in 2 birliği vardı, birinci birlik tamamen yok oldu, ikincisi de paramparça...” açıklamasını yaptı.”
Tümüyle bir ‘Vahşi Kazlar’ romanı öyküsü.
Sorun, Putin gibi profesyonel bir stratejistin bunu tercihi.
Ancak Putin, Apo’yu Moskova’da tutma hatasını da yapabildi.
Yani, bu güçler maşa ama çok sıcak maşa, el yakmaktan çoğunu yapabilirler, yaptılar da.
Çok basit:
Eğer bu güçler bugünkü Suriye’de devlet / beylik kurmaya kalksalar, IŞİD’den daha çok dayanırlar, yeter ki kamufle olabilsinler. Sarıkafalılık bunun için ofsayt bir nitelik tabii ki.
Burada 2 panorama var:
Bir: Savaş AŞ ÇÜŞ’ü.
İki: Gayrınizami savaşın da gayrınizami savaşı, yani gayrınizami-n savaş.
Eğer işin içine mafyözleri de soksak, ortaya ‘Predators’ filmi çıkacak neredeyse.
O nedenle savaş, yinelene yinelene acıklılığını yitirip komedi olmuş bir trajedidir.
Ve artı o nedenle savaş simülasyonu ve filmi, gerçek savaşlardan daha çok uygulanabilir savaş tasarımı içerir.
(26 Şubat 2018)

Hiç yorum yok: