Cumartesi, Ocak 27, 2018

İsmail Beşikci Negasyonu: Afrin savaşı uzun sürecek

Beşikçi’ye aferin. Başlıktaki savı için.
Açıklaması ve sonrası için negasyon:
“Afrin’de yaşayan Kürtler, kendi yaşadıkları alanları, yaşadıkları toprakları savunmaktadırlar. Afrin, Kerkük gibi olmayacaktır. Kerkük, bütün devletlerin, uluslararası kurumların üşüştüğü bir alandı. Ayrıca Kürtler, kendi içlerinde bölündü, büyük bir zaaf, hasım tarafla işbirliği yapan bir grup ortaya çıktı. Afrin, öyle değildir. Kanımca Afrin, daha sıkı bir şekilde savunulacaktır.”
Afrin Savaşı, neden mi uzun sürecek?
Beşikçi’nin söylediği nedenlerle değil. Şu nedenlerle:
Çünkü Türkiye, konuyu dağıttı:
Başika’ya, İdlib’e, Katar’a, Sudan’a, Somali’ye, en son da Afrin’e asker soktu.
Ara şerh: 30 yıl önceki Cambridge Ortadoğu Ansiklopedisi’nde Sudan, Ortadoğu’ya dahildi ama Somali (en azından o zaman) dahil değildi. TC, bu son askeri adımlarıyla, aslında AB’nin, NATO’nun, ABD’nin ona biçtiği asker millet ve piyon rolünü gönüllü üstlenmiş olmakta. Onyıllarca da, SSCB’ye karşı aynı işlevi görmüştü. Ilımlı İslam’ı yaratacak denen Radikal İslamcı bir iktidarın, bunu beceremeyip, onların eski Ilımlı ama artık yeni Radikal İslamcı taşaron askerliğini üstlenmesi, tarihte bir ‘ironilerden ironi beğen’ durumu.
Devamında ise Beşikçi küllüm mafiş:
“Kürtler, kendi içlerinde bölündü, büyük bir zaaf, hasım tarafla işbirliği yapan bir grup ortaya çıktı.”
Da, 150 yıldır bu böyle. Naziler’le işbirliği yapan Kürtler, SSCB ile işbirliği yapan Kürtler, ABD ile işbirliği yapan Kürtler, yani genelde işbirlikçi Kürtler vardı hep.
Kürtler, geneldeki bu 4 ülke / 4 bölge bölünmesine de 100 yıldır sahipler. Bölgeden Fransa çıktı, ABD girdi yalnızca.
En çok Çin’in durumu mavra: Var da yok gibi, Beyaz Gölge gibi. Onların yavaş davrandığını biliyorduk da, böylesine bir duruma göre feci uygunsuz yavaşlıklarını ilk kez yakından ve alanda gördük. Çinliler, eğer gerekirse, savaşa giremeden o savaş biter, üzerine 2 tur daha başka savaş olur. O kadar yavaşlar yani.
“Afrin’de yaşayan Kürtler, kendi yaşadıkları alanları, yaşadıkları toprakları savunmaktadırlar.”
Sur’da da öyleydi ama 50 bin istendi, 5 bin katılım oldu ve bin ölü verdiler.
Ayrıca Beşikçi, Kerkük’ün aslında bir Kürt bölgesi olmadığını da, dolaylıca itiraf etmiş olmuş.
Gelelim Afrin’in asıl-gerçek askeri mücadelesine:
Bunu 2015 Haziran’da Kobane’de gördük. Bugün o pek övündükleri mücadele, tam bir rezillik idi. 3 gün apışıp kaldılar. 3 bin sivil Kürt öldü. Ancak TC izin verince, bölgeye TC üzerinden gelen Barzani güçleri girebildi.
Tamam, Barzani güçleri 27 yıldır doğru dürüst savaşmadığı için beceriksiz ama ya PKK?
Gerilla savaşı, teknolojiye karşı bu kadar mı çaresizdi?
2015 yazında peşpeşe hedeflerinin vurulması gibi, eğer hesaplanmış peşpeşe nokta atışları gelirse, 3 günde binlerce ölü ve tüm yığınaklarının imhası kaybını verirler.
Burada değişen etken şu:
Şu an ne Rusya, ne ABD, ne de AB arkalarında. Yani, işbirliği yapacak birini bulamıyorlar bile. Alanda tek başlarınalar.
Kürtler de, taa 1983’ten beridir galiba hiç tek başlarına savaşmadılar. Anlaşılan bu olmakta. Kendi ülkelerinde kendi haklarını kendi başlarına savunamıyorlar.
Evet, hala Afrin Savaşı uzun sürecek.
Ama başka nedenlerle:
Rusya ve ABD, bir o basamağa, bir bu basamağa ağırlık verecek: Tahtıravalli gibi.
Yalnızca Kürtler’e veya Türkler’e değil, ÖSO’ya ve hatta IŞİD’e de.
Esed’e de kala kala Kuzeybatı Suriye kaldı. Ki zaten ilk harita da öyle tasarlanmıştı.
Ancak, haritanın geri kalanı bugün, savaşan diğer hiçbir tarafın istediği durumda değil, çünkü hepsi alanda. Herkes gücünü kullandı. Herkes diğerlerinin gücünü yanlış hesapladı. Toplam vektör de, itiş kakış ve Brown hareketi ile kel alaka bir noktaya yürüdü.
Orada durması ve kalması imkansız olduğu için de, ite kaka bu Afrin Savaşı daha çook sürecek… Ah Beşikçi ah, kurt kocayınca eşeğin maskarası oluyor. Sen eskiden böyle değildin. Hiç olmazsa, en basit askeri / savaşsal kuralları veya tarihi bileydin, böyle şeyler demezdin.
Bu, bildiğin kabile deve güreşi
Bir yer varmaz, çünkü kimsenin öyle bir derdi yok.
Ancak en genel savaş kuramı, bir noktada hala geçerli:
Savaşı başlatmak zor, bitirmek daha da zor, çünkü savaş başlayıp bir süre devam edince, artık kendi iç burgaç dinamiklerine sahip oluyor ve bu savaş artık öyle. O nedenle, belki onyıllarca daha böyle deli saçması biçimde sürüp gidebilir.

(27Ocak 2018)

Hiç yorum yok: