Pazar, Mart 25, 2018

Anarşizm 1840-2020 ve Anarşizmin 2020-2100 Gelecekbilimi


Pratikte, 1848-2018 arasındaki anarşistsel / anarşizmsel tarihe bir bütün olarak bakıyoruz. Ama geçici konumlama olarak, yani başını ve sonunun geçici olarak öyle koyduk.
Anarşizmi, 1848-1871, 1880-1910, 1920 ünik Makhno ve Ukrayna vakası, 2 dünya savaşı, 2 dünya devrimi, 1945-1980 arasındaki 1968’lilerde ve 1978’lilerde anarşizmin genelde horgörülmesi (hippiler hariç), 1980’den 35 yıl sonra, tarih sisteminin çökmüşlüğüyle, anarşizmin gençler arasında yeniden keşfedilmesi ve moda olması, olarak dönemliyoruz.
Bugün anarşizm, Marx ve Engels’in aşırı gayrıahlaki edimlerine karşın burada mevcut. Hatta geçerli ve kullanılıyor. Ancak anarşistler, en temel insan gerçeklerinde varsayımsal hatalar yaptılar, bu da bir gerçek.
Örneğin bireysel anarşistler bile, herkes ve tüm insanlık adına konuştular ve eylediler. Bunu yapmaya hiç kimsenin hakkı yok, anarşistlerin de, marksistlerin de…
Not: İlginç olan şey, öyle olabilecekken anarşizm, Avrupa-merkezli olmamış pek. (Marksizm öyle olmuş ama: İngiliz ekonomisi, Fransız sosyalizmi, Alman felsefesi üçlemesinin sentezi denemesi ile.) Ama lümpen-sever olmuş hep: Malatesta, hastalara bakmış örneğin. Buradaki lümpeni mazlum azınlıkların güçsüzken mazlum, güçlüyken zalim olması durumu için kullandık ve bu, bizden önceki bir tanımdır.
Tarihin siklusları var. Anarşizm üzerinden bu makro sikluslar birinciden çok kezde oluşmaya başladı. 1848 ve 1968 vardı, 20?? de olacak kesin. Anarşizm, bundaki payını bu kez tümevarımla, değil, tümdengelimle saptasa gerekir, diye düşünüyoruz, çünkü tarihten öğrenmek gerekir, yoksa tarih tekerrür eder.
Çok çeşit anarşizm var. Başarısız devrim girişimleri gelişleri var. Anarşist olmayan seri terörizmler var (İslam üzerinden). Neo-Kavimler Göçü var. Çözülen ABD ve AB var. Yokkutuplu Dünya var. Tarihin makro çöküş dönemi var: Kaos-sever anarşistler, hazır bir devletsizlik durumu buldular yani.
Bu durumda 21. Yüzyıl’ın neo-anarşistleri, kültürel dedelerinden ve babalarından daha farklı davransa gerek, diye düşünüyoruz.
Başlangıç olarak, onların hatalarını hiç yapmamak veya o alanlara hiç girmemek en iyisi.
Artı, hemen herkese verilmiş bir zorunlu bireysellik var ve bu, daha çok çözülmüş devletten geliyor.
Epistemik anarşizm hiç tanımlı değil. Epistemik ideolojiler de öyle ve 70 küsur yıldır Bilgi Toplumu’nu ve Çağı’nı yaşıyoruz hesapça.
Dolayısıyla bizim önerdiğimiz anarşizm, bilgi ve öte-bilgi üzerinden insan türünden yol ayrımını imleyen, Homo Posterus’u seçen bir meta-anarşizm olmakta…
(24 Mart 2018)

Hiç yorum yok: