Salı, Mart 20, 2018

Neo-Kavimler Göçü Olgusu: Göçmen ve Robot


Ucuz işgücü sağlayan ve yabancı yatırım çeken Doğu Avrupa ülkeleri, kendilerinden Batı Avrupa’ya işçi göçü yasağının kaldırılmasıyla, son 7 yıldır azalan istihdam açığını robotlarla kapıyormuş:
“… 100 Çek şirket arasında yapılan bir anket, geçtiğimiz yıl şirketlerin 3'te 1'inin eleman sıkıntısı nedeniyle siparişleri geri çevirdiğini ve şirketlerin yüzde 25'inin otomasyon planlarına ağırlık verdiğini ortaya koyuyor.
Doğu Avrupa'da bir süredir şirketler maaşları yükseltiyordu fakat bu durum nüfusu hızla yaşlanan bölgede gençleri kalıp çalışmaya ikna etmek için yeterli değil. Doğum oranlarının böyle düşük seyretmesi halinde Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan'ın toplam nüfusunun 2050 yılında 8 milyon kişi azalarak 56 milyona ineceği tahmin ediliyor. Ekonomistler; Almanya, Hollanda, Fransa gibi Batı ülkelerinde bile eleman sorunları yaşandığına dikkat çekerek, işgücü sıkıntısının 2020 yılına gelmeden Doğu Avrupa ekonomisi üzerinde baskı oluşturmaya başlayabileceği uyarısı yapıyor.”
Onlar da robotlaşıyormuş:
“Frankfurt merkezli Uluslararası Robot Federasyonu'nun (IFR) verilerine göre geçtiğimiz yıl Orta ve Doğu Avrupa'da kullanılmaya başlayan robot sayısı önceki seneye göre yüzde 28 artarak 9 bin 900 oldu. IFR, 2020 yılına kadar bölgeye yapılan robot satışlarının yıllık ortalama yüzde 21 ile Avrupa ortalamasının iki katı artacağını öngörüyor. İmalat sektöründe 10 bin işçi başına düşen endüstriyel robot sayısını gösteren robot yoğunluğu 137 ile Slovenya ve 137 ile Slovakya'da bulunuyor. Bu ülkeleri 101 ile Çek Cumhuriyeti, 57 ile Macaristan, 32 ile Polonya izliyor. Polonya'da robot yoğunluğunun az olmasının sebebi çok fazla Ukraynalı'nın burada çalışmasını bağlanıyor.”
İlginç bir fark var:
Vietnam’da ayda 25 dolar asgari ücret varken bile, ÇÜŞ’ler robotlaşıyor. Burada sözkonusu olan şey, aradaki mesafenin taşıma maliyetlerine yansıması. Yoksa, ayda 25 dolar yerine, 1.500 dolar asgari ücret, daha karlı olmazdı.
Bu da, Neo-Kavimler Göçü’nün ironik bir olgusu olarak kayda geçti.
(19 Mart 2018)

Hiç yorum yok: