Cumartesi, Mart 24, 2018

Çete: Kriminal ama Mafya Değil


Günümüz anlamındaki ilk çocuk çeteleri, Orta Amerika’da sahipsiz kalan çocukların birleşmesiyle oluşmuş. Zamanla tüm Latin Amerika’ya yayılmışlar. Bugün onların kendi üyelerine bile uyguladığı şiddet, mafyanınkini aşmış durumda. Yavaş yavşa nedensiz ve amaçsız şiddet varıyorlar yani.
Bunun bir bölümünün öyküsü:
“ABD’de resmi olmayan çeşitli kaynaklara göre yaklaşık 2,5 milyon El Salvadorlu yaşıyor. (El Salvador’un nüfusu ise 6,5 milyon.)
MS–13 1980 yılında ülkelerindeki iç savaştan kaçan El Salvadorlular tarafından ABD’nin Los Angeles kentinde kuruldu. El Salvadorlular 80’li yıllarda kurdukları çeteyi 90’lı yılların ortalarında kendi ülkelerine taşıdı.”
Bunlar, yavaş yavaş sınırdışı ediliyorlarmış. Tepkileri ise şöyle imiş:
“Trump, aklını kaçırmış olmalı. Kiminle savaştığının farkında değil. Bunu asla başaramayacak. 5 kişiyi sınırdışı etse, biz 15 kişi olarak Amerika’ya geri döneriz.”
Bu; lümpenlerin istilası demek, bu sivil terör demek, bu üçte birlik asgari ücret hayalinin sonu demek, bu Ali kıran başkesen demek, bu kral yapılınca babasını astıran Çingene demek…
Biz bunu, 2014 boyunca bizzat sokakta Suriyeliler üzerinden gözledik.
Bunun çaresi yok.
Katliam bile çare değil, bunu belirtmiş olalım: Çünkü, ‘ki onlar suda balık, havada kuş kadar çokturlar’...
Onların hakkından, ilk önce ve şimdilik Doğu Avrupa’da robotlar geliyor.
Kıtlık veya salgın bunları azaltmazsa, bunlar birbirlerini azaltırlar ama o sırada epeyi zengini soyup, tecavüzleyip, sonra da öldürürler.
Spartacus’ün en gaddar fantazisi bile bu kadar değildi…
O, yalnızca öldürüyordu…
(22 Mart 2018)

Hiç yorum yok: