Cuma, Mart 02, 2018

Uyuşturucuda Yolgeçen Hanı Türkiye


İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanı Ömer Ulu, dünyada üretilen her türlü uyuşturucunun Türkiye’den geçtiğini ifade etti:
“Uyuşturucu, terörle beraber son zamanlarda Türkiye’ye yönelmiş en önemli tehdittir. Afyon ve eroin bakımdan Afganistan’dan, ecstasy bakımından Belçika ve Hollanda’dan, captagon bakımından Polonya, Belçika ve Hollanda’dan, metamfetamin bakımından Çekya, Polonya, Slovokya, İran, sentetik uyuşturucular bakımından Çin ve AB ülkeleri, esrar üretimi bakımından da Fas ve Lübnan’dan yönelmiş bir tehditle karşı karşıyayız.
Türkiye, bütün uyuşturucu üreten coğrafyaların tam ortasında bulunmaktadır. Özellikle bazı ülkelerde bazı uyuşturucu türleri yoğun olarak bulunurken, diğer uyuşturucu türleri o ülkelere uğramamakta. Ama ülkemiz açısından maalesef böyle bir şey söz konusu değil. Dünyadaki bütün uyuşturucuların hemen hemen hepsinin geçtiği bir coğrafyada bulunuyoruz.”
Geçiyor, çünkü geçebiliyor diye buraya yönlendiriyorlar.
Klasik oran şu:
1 yakalanırsa, 9 yakalanmaz.
Dünya’da uyuşturucu tüketimi oranı kabaca şöyle:
ABD 1/3, AB1/3, gerisi 1/3.
3. Dünyalılar ve aşağısı, 5-10 liralık bonzai türü haplarla idare ediyor. Sosyete kokaine parayı basıyor. Belki fakirlerde daha çok sayıda kullanıcı var ama ciro yukarı sınıflar için daha yüksek.
Bu Dünya’da 350 milyon göçmen (% 5) ve 49 milyon yeni köle (%o 7) var. Fuhuş sektöründe ise 10 milyonlarca kişi çalışıyor. Bunların hepsi potansiyel uyuşturucu kullanıcısı: ülke yok, para yok, yaşam güvencesi yok.
Türkiye’de 20 milyon kişi sosyal marketten yardım alıyor. Bunların çocukları olan ergenler ve gençler sahipsiz.
Toplumsal yapı, özellikle kutsal aile, muhafazakar iktidarlar tarafından tasfiye edildi.
Uyuşturucu kullanımı, intihar, boşanma, vd hepsi birden arttı artıyor, artacak.
Uyuşturucu ile birlikte bu tablo, bir çağ yangınının kültürel salgınbilimi demek: 2000-2020 TC’si bu demek.
Tıpkı, 1920’ler Almanya’sı, 1930’lar ABD’si gibi…
(2 Mart 2018)

Hiç yorum yok: