Çarşamba, Mart 14, 2018

FARC Terörist x FARC Parti: Kolombiya


FARC Kolombiyalı eski bir terörist grup. Hesapça devletle barış sağladı. İlk genel seçimler yapıldı. FARC % 0,4 oy aldı. Barışa karşı olarak lanse edilen sağ paritler bloku en çok oyu aldı.
Nedenmiş, niyeymiş?
Bunun derdi, bizim işsiz kalmış eski solcularımızı gerdi.
Bunlardan biri de Metin Yeğin. 4. / 5. Dünya güzellemecisi. Latin Amerika’da olup biten herşey, onun için halkın gül bahçesi. Öv de öv.
Düşmana gerek yok, böyle dostun olsun, 3 ayda iflas edersin. Adamın gerçekle uzak yakın hiçbir ilişkisi yok.
Kendisi kalkmış, FARC’ın neden az oy aldığını açıklamış:
(Alıntı ve yorum olarak gidecek.)
“FARC, Bir gerilla örgütü ile silahlı mücadele sürdürmeyle genel seçimlerin ne kadar farklı bir şey olduğu gerçeği ile karşı karşıya kaldı. Daha önce Guatemala’da eski bir gerilla lideri bu durumu bana ‘Düşünün ki daha önceden futbol oynuyordunuz şimdi basketbol oynuyorsunuz’ diye açıklamıştı.”
İyi de Sinn Fein ve IRA var, FKÖ var. Onlar, futbol-basketbol falan demedi.
Ayrıca bir fark varsa, FARC eskiden uyuşturucu baronu mafya idi, yani bir şirket, yani bir ÇÜŞ (konu, bir marksist olan Hobsbavm’un ‘Eşkiyalar’ kitabında anlatılır). Partileşmekte zorluk çekiyorsa, bundandır.
““Eğer anlaşma olmasaydı FARC, bu sayıda (5 senatör-5 parlamenter) ile mecliste temsil edilemezdi” genel tespiti, tam olarak doğru değil. Çünkü Kolombiya seçim sisteminde, yerliler (İndianlar) ile Afro-Kolombiyalılar’ın ayrı kotalı hakları var. Yani onlar, kendi topluluklarının adayları arasında yapılan bir seçimle geliyorlar ve aldıkları oy oranları farklı. Özellikle yerliler arasında etkin olan FARC’ın bu Afro-Kolombiyalılar ve yerliler için ayrılmış delegeleri ile meclise girmeleri sözkonusuydu.”
Tamam işte. % 0,4 oy oranıyla bunlar olmazdı, demişler ve doğru demişler. (5/102 Senato, 5/166 Meclis koltuk oranı, 250’de 1 oy oranı.)
“‘O zaman, oralardan niye yüksek oylar alınmadı?’ sorusu da, aksine verilmiş garantinin bu oy oranını azaltmasıydı. FARC temsilcileri zaten meclise katılacağından, bu oylar bu seçimden en büyük kazançla çıkmış Yeşiller’e ve sol koalisyona yöneldi. Ayrıca senato üye sayısı FARC için artırılmıştı, yani var olan üyeler arasında bir seçim değildi bu. Senato ve parlamentonun çoğunluğunun bir önceki mecliste ya senatör-parlamenter ya da senatör-parlamenter akrabası olduğunu düşünürseniz bunun önemi daha iyi anlaşılabilir. Yani seçmenler bu garanti ile geleneksel seçim tercihlerini değiştirme ihtiyacı duymadılar bile.”
Yani seçmen, eski uyuşturucu tacirine karşı Yeşiller’i yeğlemiş. Dediği bu.
“Kolombiya’da son nüfus sayımı eski sağcı başkan Uribe zamanında 2005 yılında yapıldı. Hâlâ 82 belediyenin 28’inde nüfus ve seçmen sayısı bağımsız gözlemcilere göre çok şüpheli ve çok büyük düzeylerde seçim yolsuzlukları yapılıyor. Paramiliter grupların baskıları ve mafya gruplarıyla yapılan toplu anlaşmalarla satılan oylar seçimlerde çok belirleyici. Sadece 17 Mart 2017 ile 18 Ocak 2018 arasında, yani bir yıl bile dolmadan 2 milyon Kolombiya vatandaşı kimliğini ‘kaybetti’!”
İyi de, FARC da eski mafya ve eski illegal, halihazır mafya da. Yani FARC, silah bırakmakla iyi etmemiş, kendi çıkarı için yani, legal ve illegal olarak yani.
“FARC seçimlerden sonra yayınladığı deklarasyonda ve liderlerin açıklamalarında, ‘Barış içinde mücadeleye’ devam edeceklerini söyledi. Kendilerinin sadece bir seçim partisi olmadıklarını köylülerin, işçilerin, halkın, her toplumsal mücadelenin içinde yer alarak yeni bir Kolombiya yaratacaklarını söylediler. Artık bu mücadelelerin temsilcileri vardı yani mecliste…”
İyi de, Kolombiya gibi 5. Dünya ülkesi bir yerde, meclis yalnızca göstermelik. FARC ,eski ve halihazırdaki marksist bir grup olarak, hesap hatası yapıp, uyuşturucu alanını sağcılara kaptırmış.
Unutmayalım, IRA’yı bitiren ateşkes oldu. PKK’yi de.
Çıkış:
Herşeyi düşünürdüm de, bir solcunun kendi düşüncelerini savunacağım derken, karşı tarafın haklılığını bu kadar açıkseçik dökümleyeceğini düşünmezdim.
O nedenle çıkarsama çok basit:
FARC, ya savaş geri döner, ya silinir gider.
Kürtler’in, özellikle Barzani’nin, son 35 yıllık tarihçesi bunu açıkseçik kanıtladı: Barzani ailesi bir hiç artık.
Buradan çıkan sonuç, FARC’ın da kendi içinde bölüneceği ve bir bölümünün silaha geri döneceği ama değişen koşullar nedeniyle yitireceği.
Adı da şimdiden belli:
Real-FARC…
(13 Mart 2018)

Hiç yorum yok: