Çarşamba, Mart 14, 2018

Sokakta Politik Aktif


Anarşist geçinenlerin yaptığı gibi, bankomat camekanı kırmak değildir ki bunu bir teorik anarşist olarak söylüyorum.
Miting de değildir. 1980 öncesinde, özellikle cenaze törenlerine kezlerce götürülmek istenmiş ama bunu reddetmiş biriyim. O zaman yoklardı, şimdi varlar: Miting, slaktivistlerin işi, 2 slogan, beleş spor niyetine polisle koşuşturmaca, üzerine 2 akşam birası ve bolca geyik: İş baştan küllüm mafiş yani, araç amaç olmuş yani.
Politik aktif; okumaktır, yazmaktır, konuşarak anlatmaktır. Politik aktif düşünce işidir, beyin işidir yani, kas işi değil.
Politik aktif, kurmaca eserler içinde en güzel ‘Bitmeyen Kavga’nın anlattığı, bitmez tükenmez bir telkin silsilesi olmakta (ki FP-AKP çizgisi ve hatta tarikatlar çizgisi, bunu onyıllardır eylemekte). Ölmeye ve öldürmeye hazır birilerini, sabırlı olmaya, üretmeye, yaşamaya ve yaşatmaya hazırlamaktır.
Politik aktif, metorluktur. Telemakos’lar, gösterilen yollardan istediğini seçer ve bedelini öder. Mentorun işi, doğruyu bilmek ve aktarmaktır, o kadar. Eğer, o popülasyonda yeterli aklı başında insan varsa, o iş becerilir; değilse, becerilemez.
Bugünlerdeki sokaktaki politik aktifin birincil yönelimi, insanları, özgürlüğe, demokrasiye yeniden yönlendirme çabası olsa gerek. Sınıf atlama ve oligarklarla işbirlikçilik üzerinden, eğitimli ve eğitimsiz kesimler, bu ana kavramlara çok çok uzağa düştü.
Özgürlük her alan için tanımlı. Aile içi özgürlük de dahil. Kadınlar kadınlara aile içi özgürlüğü anlatabilir. Sonuçta, bu ülkede güçlü bir anaerkil kültür geleneği var.
Bu işin bitmeyen kavga olduğu, bir mecaz değil. 25-30 yılda bu iş zor tamamlanır çünkü.
Umutsuzluk veya umutluluk farketmez. Çünkü tohum ekeceksin ama ağacı görmeyeceğini baştan kabul edeceksin.
O ağacı zihninde görüyorsan, görebiliyorsan, sokaktaki politik aktife hazır ve açık zihinlisin demektir. Hoş geldin.
(13 Mart 2018)



Hiç yorum yok: