Pazartesi, Mart 12, 2018

Felaket Yönetimi: Clint Eastwood Filmi: 15:17 Paris Treni


2015’te tatil yapmakta olan 3 ABD’li asker, Paris-Amsterdam treninde tek kişilik bir terörist saldırıyı durdururlar.
Ancak, bunu şansla becerirler, çünkü teröristin namluya sürdüğü ilk mermi takılır.
Bildiğimiz artiz Clint Eastwood, 2018 yapımı bir filmde bunu anlatmış.
Bu da, hepsinin katıldığı ve konunun anlatıldığı televizyon programı.
Hikayenin devamı var:
Bu 3 erden biri, olaydan bir süre sonra, bir bardan çıkışta bir saldırıya uğrar. Ölümcül yaralanır. Ciddi bir tıbbi müdahale geçirir.
Bu konuda söylediği çok tuhaf bir var, çevirisi zor:
“Savaş meydanında kural bellidir ama sokakta size kimin hangi yöntemle saldıracağını bilemezsiniz.”
İkinci saldırgan bıçakla saldırır ve tabiri caizse onu doğrar.
Televizyon programında, gurur duyulan ülke ABD, türü geyikler var, rezalet. Eastwood’a hiç yakıştıramadım.
O gurur duyulan ülkede, o gurur duyulan kahraman ölümcül saldırıya da uğradı ama. Televizyon programında o yok ama internette o var.
Dolayısıyla aynı kişi, birinci felakette şansıyla başardı, ikinci felakette olağan ve şanssız olarak kaybetti.
Dipnotlar:
Bir:
Teröristin neden tek kişi olduğu, neden bu kadar az kişiyi öldürdüğü bir muamma. Bir ekip işi olduğu kesin ama başka hiç kimse bunun için tutuklanmadı. Adam hala içeride. Bu işi soygun amacıyla yaptığını önesürmüş.
İki:
Gerçek olayda, 4 kişi 1 kişiyi ancak durdurabilmiş. Bunlardan 1 tanesi de ağır yaralanmış. Teröristte bir makinalı tüfek, bir tabanca, bir bıçak varmış. Makinalı tüfek takılmış, tabanca işlemiş, bıçak işlemiş. Filmde olsun, gerçek olayda olsun, saldırganın dövüş için eğitimli biri olup olmadığı anlatılmamış.
Yani amaç, trendekileri öldürmek değil. 2 vagon boyunca, bir yere gidiyormuş gibi ki bu ancak bombalı bir paketi almaya olabilir. Kendisine saldırmayan hiç kimseye ateş etmemiş. Trendekileri tek kişi olarak rehin alamaz.
Süreç şu:
1 kişi durdurmaya çalışır, beceremez, yaralanır ama ölmez. 1 kişi daha durdurmaya çalışır, beceremez ama ölmez ama ağır yaralanır yaşaması ancak eğitimli biri sayesinde mümkün olur. Son 4 kişi birlikte saldırı, bunların 2 tanesi askerdir, dövüş eğitimlidir yani. Buna karşın onlardan biri de, ağır yaralanır ama ölmez.
Sonuç:
Beceriksiz 1 teröriste karşı, çok becerikli olmayan 2 eğitimli kişi. Terörist isteseydi, 10-20 kişi ölmüştü. O 2 eğitimli de bunu engelleyemezdi.
(11-12 Mart 2018)

Hiç yorum yok: