Cumartesi, Mart 10, 2018

AB Elektrikli Saatları 6 Dakika Gecikmiş


Şaşırtıcı ama gerçek.
“Kosova ile Sırbistan arasında siyasi sebeplerden kaynaklanan bir elektrik krizi, Avrupa çapındaki elektrikli saatlerin 6 dakika gecikmesine sebep oldu. Sırbistan, siyasi anlaşmazlıklardan ötürü Kosova’nın elektrik açığını kapatmayınca, Avrupa Kıtası Elektrik İletim Senkron Alanı’nda (ENTSO-E) frekans sapması yaşandı.
Bu sapma, AB’nin Almanya’dan Yunanistan’a diğer 25 üyesindeki elektronik saatlerde altışar dakika gecikmeye sebep oldu.”
Tuhaf ve ilginç.
Demek ki birleşik sistemler, aşırı kırılgan oluyor.
AB’de böyle olunca, bizim 2015 elektrik kesilmesi krizi de olağan görünüyor.
“Sorun başta radyo alarmları, fırın saatleri ve elektrikli ısıtıcıların saatleri olmak üzere elektrikli saatleri etkilerken…”
Da, ama nasıl?
Yani eksik elektrik üretimi, bir biçimde olağan olan faz dağılımını bozuyor. Dolayısıyla, aletlerin kaale aldığı fazın genliğinde / gücünde düşme oluyor.
Neden de şu imiş:
“Kosova’nın kuzeyinde Sırp nüfusunun yoğun olarak yaşadığı bölgede halk, Kosova’ya değil de, Sırbistan’a bağlılık hissettikleri gerekçesiyle, elektrik faturalarını ödemiyor. Bunun sonucunda, Kosova’daki elektrik şirketi, mali yük altında kaldığını savunarak, yeterli elektrik üretmiyor.”
Özrü kabahatinden saçma bir durum.
Ama sonuç somut.
(8 Mart 2018)

Hiç yorum yok: