Salı, Mart 13, 2018

Felaket Yönetimi: TC Mart 2018 Politik Momenti


Şu anki koşullarda kısa vadede, diyelim 1-2 yılda, hiçbirşey yapılamaz. (Yapmaya niyeti olan veya yapabilir olan da yok, o da ayrı konu.) Afrin Savaşı, bunu böyle kıldı.
Uzun vadede sorun yok, ne olacağı belli: Kayıp büyük. AKP gidecek. Kaybın en az üçte biri 2020-2040 arasında ödenecek: Ekonomik, askeri, politik olarak.
Açımlama:
Ekonomik: En az 500 milyar dolar ödenecek.
Askeri: Emperyalizmin ve militarizmin bedeli, özgürlüksüzlük ve demokrasisizlik olacak.
Politik: Sosyal demokrasi veya sol parti umulmuyor, 2040’a kadar yani. Başkaldırı umuluyor, en az 5 toplumsal kesimden hem de. AKP’nin yokluğu, varlığından pek farklı olmayacak, o kadar ağır bir miras bırakmış olacak yani. 1993’teki gibi, doldurt-boşalt yeni bir senaryo, yeni bir parti, yeni bir lider bu kez yutturulamaz gibi: O yolu çok somurdular, bitti, kurudu.
Dolayısıyla kalıyor orta vade.
Not: Geleceğe kısa, orta ve uzun vadeli bakmak, farklı panoramalar görmemize neden olabilir. Koyacağımız zaman dilimlemesi (5’er veya 10’ar yıllık gibi) de öyle.
Orta vadede senkoplar, kaoslar, kargaşalar var, hem de birden çok. Hiçbir yere varmayan çok hızlı değişimli rotalı değişimler olacak ama bir yere varılamayacak: Aksiyon çok, sonuç yok, yani.
Burada en önemli gerçek şu:
Fetret Devri’in ardından (diyelim 2023’te gelecek olan) toparlanma döneminin, en acı verici olan dönem olacağı gerçeği: Tarih, bize bunu böyleliğini söylüyor. Türkiye, tarihi tekerrür ettirdi, öykünün devamını da öyle yapacak.
Yılda 250 bin göçmen transit geçmeyi sürdürecek.Yılda 100 milyar dolarlık uyuşturucu transiz geçmeyi sürdürüecek. İstanbul Beyrut olmayı, Türkiye Ortadoğu’nun, Balkanlar’ın, Kafkasya’nın, Orta Asya’nın Paris’i ve cazibe merkezi olmayı sürdürecek. Bonzai satılan yerin yanındaki, merdivenaltı saç ekme klinikleri de sürecek. 72,5 milletten eşcinsel fuhuşu da sürecek. Devlet boşluğu da sürecek. Devlet iç güçleri çatışması küçülerek sürecek.
Den den de den den…
Yani: Türkiye için, 80’den 100 milyona çıkacak halkları için, 30 yıl için, ölümden önce bir yaşam yok, çünkü bırakılmadı.
Bunun felaket yönetimi tek bir ilke içerir:
Sağ kal ama nasıl olursa olsun…
(12 Mart 2018)

Hiç yorum yok: