Cuma, Mart 09, 2018

En Zengin 100 Türk’ün Yarısı 12 Yılda Değişti


Bir haber:
“Forbes’un 2006 yılında açıklanan 'en zengin 100 isim' listesinde yer alan 100 Türk’ün serveti 84 milyar dolardı. 2018'de ise 121 milyar dolara ulaştı. Ancak en dikkat çeken isimlerdeki değişim: O zamanki listede yer alan 100 kişiden 48’i yeni açıklanan listede yok.”
Bu, kabaca AKP iktidarı dönemi demek.
Biz, buna kısaca devlet / iktidar eliyle zenginlik diyoruz. Zamanında Özal ve Demirel-Çiller zenginleri de geldi geçti o listeden. Epeyi de içeri girdi çıktı. Epeyi de iflas etti. Tabii, ne kadarı hakiki, ne kadarı sahte iflas, o da ayrı konu.
Aynı türden listeler, Dünya için 10 yılda üçte bir oranında değişiyor ama o değişim, devlet / iktidar eliyle değil, en yüksek para kazanan sektörün kayar zeminli olması nedeniyle. Örneğin, 1970’lerde ve 1980’lerde Dünya’nın en zenginleri hep Japonya vatandaşı idi. Tabloları en yüksek fiyattan da onlar alırdı.
Bir de, STFA gibi, belirli bir sektöre odaklanıp, o sektörün sürekli büyüyeceğini varsayıp, sürekli borçlanmaya dayalı yatırım yaparsan, o yatırımlar geri dönmeyebilir. Dönmedi de. Bu, yanlış hesap Bağdat’tan döndü, durumu.
Batanlardan Karamehmet ise, kendi özel çabasıyla batan biri. Sektöre ilk girip, açık ara öne çıkıp, sonra hepsini yok etme başarısı, herkese nasip olmazdı doğrusu.
Gerisi şöyle:
Süper marketler zincirlerini düşünün. Bunlar son 12 yılda liberallerden dinci sağcılara kaydı. Ver krediyi, aldır zinciri, oldu.
Şok gibi, 2 zincir birden alanlar bile oldu. Ama 64 yıllık Migros, ilk açıldığı dükkanda hala yerinde duruyor. Yani, Migros kalır, Şok gider, olmadı Migros Şok’u geri alır. AKP gidince, epeyi de gidecek zaten. Ülker bir ara paracıklarını Londra’ya taşımaya başladıydı bile ama Büyük Birader duruma el koydu.
İkinci bir neden, kurucu üyelerini yitiren sektör sahiplerinin listeden çıkması. Bu, aile şirketlerinin yeni kuşaklarının mirası paylaşınca, hesap küçülmesi olması demek.
12 yılda toplam 84 milyar dolardan 121 milyar dolara çıkarmışlar. O kadarını (yılda % 3-4 reel faizi) zaten vadeli hesap bile sağlar.
Mübeccel Kıray’ın bir zamanlarki alaturka feodal lord tanımı geldi aklımıza:
Güney Amerika’da bir ağanın 1,5 milyon dönem arazisi olur, bizde pek pek 15 bin dönüm.
Amazon’un sahibi Pezos’un tek kişilik serveti, bimi 100 kişinin servetinden büyük.
Aynı hesap yani.
Beleşe zengin olmayı bile beceremeyen zenginlerimiz mevcut yani.
Hala montaj sanayisi yani.
Hala al-sat hesabı yani.
Hala aile şirketi yani.
Bunlar da gidici yani.
(5 Mart 2018)

Hiç yorum yok: