Perşembe, Mart 15, 2018

Reha Ülkü Metinlerini Okuma/ma İlkeleri


RÜ yılda günde 10 sayfa, yılda 3.650 sayfa gibi bir hızla yazar.
Bu, onun hesabına göre, 144 sayfalık / 9 formalık olarak, > 24 kitap demektir. Epeyi metin, birden çok kitaba girer. Her metnin hangi kitaba gireceği bellidir. Yılda 15-25 yeni kitap başlığı tasarlanır. Çoğu bitirilir, azı bitirilmez, onlar gelecekte derleme olarak birden çok kitapçık 1 kitap olarak yayınlanacaktır.
RÜ, Temmuz 2017 hesabıyla, 40 bin sayfa ve > 300 kitap tamamlamıştır. O zamandar beridirki yazma hızı, kabaca hala aynıdır.
Bu, 300 kitabın adı internette mevcuttur.
RÜ’nün internette 10-11 bin metni yayındadır. Sapa siteler için, epeyi arama yapmak gereklidir. Ayrıca, bunların hangi siteler olduğu da internette yayındadır.
10 bin metin 20-25 bin sayfa yapar. Bunlar son 20 yılda yazılanlardır tamama yakın, çünkü RÜ internete o zaman sahip oldu. Arada internetsiz epeyi elyazılı ara dönemler de mevcut.
Bu metinlerin, yılda 100 sayfa hızıyla en az 2 bin sayfası güncedir. RÜ, az güncesini yayınladı.
Bu metinlerin, 25-30 kişi hesabıyla, en az 2,5 bin sayfası mektuptur. Onlar mahremiyet nedeniyle yayınlanmıyorlar.
Bu metinlerin, en az 20 kitap hesabıyla, en az 3 bin sayfası gelecekbilim hakkındadır: Aktuel, olgu, istatistik, kuram, vd.
Bu metinlerin, en az 15 kitap hesabıyla, en az 2 bin sayfası, politika, savaş, terör ve yakın konulardadır. (AKP kitabı, Kürt kitabı gibi.)
Bu metinlerin, en az 12 kitap hesabıyla, en 1,5 bin sayfası sinema hakkındadır. Çizgiroman veya çapraz medya gibi sinemaya yakın konular, hu hesaba dahil değildir.
Bu ana taslak üzerinden bakılırsa:
Hiç kimse, ortalama olarak yılda 3.600 sayfa veya 25 kitap okumaz genelde, üniversite mezunu olsa bile. Dolayısıyla, baştan bir eleme ve seçim gerekli.
Felaket, yönetimi, anekdot veya aforizma gibi başlıklar, özel ilgi gerektirir. Genel okur onları pas geçebilir.
Ancak, sinema okulunu bitirmiş biri, sinemayla ilgili bir metni okumak durumundadır. Çünkü RÜ, bir metni yazılmak zorunda olduğu için yazar. Yani o konu Türkçe’de yoktur ve olması gerekir. Ki 2006 gibi, internette 0 sayfalık Türkçe hacimli gelecekbilim konusunu, 10 yılda binlerce sayfaya çıkararak, bunu kanıtlamıştır.
Çapraz medya, çok çok özel bir ilgi alanı ve disiplinlerarası / çokdisiplinli olma gerektirir. Ancak, bir sanatçının bu konuyu muhakka bilmesi gerekir ama RÜ, bu konuda ısrar etmiyor, çünkü Türkler’in kültürel eğilimine tümüyle aykırı bir konu bu.
RÜ, ateist ve kuramsal anarşist bir yazardır. 100 ateizmden 1’ini ve 100 anarşizmden birini seçmiştir, bunu da açımlamıştır. Kimseyi ateist veya anarşist şapmaya kalkmaz. Tam tersine, özellikle agnostiklerin ateizmden uzak tutulması gereğine kaniliği gibi, ters bir durum vardır. Bunu da, Türkiye Ateizm Derneği deneyimine borçludur.
En çok yoğunlaştığı sanat dalları önce sinema, sonra fotoğraftır. Bu 2 alanda da, eskiden moda olan uzman sitelerde yazdı, yayınlandı. Ki zaten fotoğraf üzerine olan 2 matbu kitabı da, internet üzerinden yaratıldı.
RÜ’yü okumak için onun düşüncelerine katılmak gerekmez. Hatta katılmayıp, eleştirilirse RÜ daha memnun olur.
RÜ’nün okurları daha çok 50+, üniversite mezunu ve erkektir ama RÜ, daha çok üniversite öğrencileri için yazmak ister, onlar mezun olsa bile, yeni gelenler için her daim.
RÜ’nün yıllık 1 milyon okurunun ancak binde biri üçüncü veya daha çoğuncu metnini okur. Bu, özellikle Twitter kullanıcısı okurlar için geçerlidir. RÜ, bardağın dolu yanına bakar ve her yıl bin yeni okurdan mutlu olur.
RÜ’nün metinleri anlaşılmaz değildir, Türkler çok aptal ve çok cahildir. RÜ, bunu bildiği için, çeviri zulüne bile katlanır; oysa çeviri, yazarın beynini yer bitirir.
RÜ’nün tüm metinleri tek bir hiperteksttir ve gelecekbilim hakkındadır, günceleri bile, kendisinin varolamayacağı, var edilmeyeceği, yok edileceği bir gelecek hakkındaki hislerini de yazmıştır o nedenle.
Gelecekbilim metinleri en çok teknoloji ve bilim konusunda belirgindir. Dolayısıyla, onlar tercih edilebilir.
RÜ, çok yazsa da, her satırı yazılmış olmak zorundadır. Kendi için de birşeyler karalar ama onları kendine saklar.
RÜ, şimdi değil de, daha çok gelecekte okunduğunda, ne olup biteceğine akıl erdirmiş biri varmış kaydı için yazmaktadır.
2001’den beridir, RÜ’nün gelecekbilimsel hemen tüm tahminleri yerinde çıktı.
En önemlisi de bu. Ona göre okunmalı veya okunmamalı.
(13 Mart 2018)

Hiç yorum yok: