Perşembe, Mart 08, 2018

Sevgi Soysal’ın Oğlu Korkut Nutku


Sevgi Soysal’ın ve Özdemir Nutku’nun bir oğulları olur. Anne ve baba boşanır. Çocuk sahipsiz kalır. Zaten önceden eğilimli olduğu için, zihni parçalanır.
10 yıldır bu öykünün devamını arıyordum. Buldum:
“Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'ne 20 yıl önce ‘‘otistik çocuk’’ olarak getirilen Korkut Nutku, hastaneden çıkmak istemiyor. En kıdemli hasta olan ‘‘Yağmur Adam’’ Korkut Nutku, ‘‘Sizin dünyanız acımasız. Burası sokaklardan daha güvenli. Kendimi burada mutlu hissediyorum’’ diyor. Prof. Dr. Özdemir Nutku ve 1976'da yaşamını yitiren yazar Sevgi Soysal'ın oğlu olan Korkut Nutku, İstanbul Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nden mezun olduktan sonra, rahatsızlığı nedeniyle Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'ne getirildi. ‘‘Otistik çocuk’’ teşhisi konularak tedaviye alınan Nutku, 20 yıl boyunca hastaneden hiç ayrılmadı. Dustin Hoffmann'ın otistik bir genci canlandırdığı ‘‘Rainman’’ filminden esinlenilerek ‘‘Yağmur Adam’’ denilen Korkut Nutku, doktorlar, hemşireler ve hastabakıcıların tümünü yakından tanıma imkanı buldu. Korkut Nutku, kendisine verilen tarihleri, haftanın hangi gününe rastladığını bir çırpıda söyleyebiliyor. Bu yeteneğini bir süre önce hastaneyi ziyaret eden 7. cumhurbaşkanı Kenan Evren'e de gösterdi. Fanatik Galatasaraylı olan 43 yaşındaki Korkut Nutku, hafta sonları başında sarı-kırmızı şapkasıyla kahveye gidip maçları izliyor, her gün personelin gazetesini alıp geliyor. Korkut Nutku, ‘‘Kahvede bana çay ısmarlıyorlar. Hastanede yaşamayı seviyorum. Burası benim evim. Hastane dışarıdan daha güvenli. Dışarıdaki ortam, sizin dünyanız, daha acımasız’’ diyor. Siyaseti de yakından izleyen Korkut Nutku, Süleyman Demirel için ‘‘Türkiye'yi 12 Eylül öncesi 70 sente muhtaç etti’’, Ecevit için ise ‘‘O, eski Ecevit değil. Eskiden fakir babasıydı, şimdi zenginlerin yanında’’ diye konuşuyor. Başhekim Levent Ermete, Korkut Nutku'nun otizmden kronik şizofrene geçiş yapan hastalardan biri olduğunu söyledi. Dr. Ermete, ‘‘Genelde otistik çocuk olur, otistik adam olmaz. Tedavi edilmesine karşın, hastalık kronik şizofrene dönüşebilir. Şimdi yılda bir iki kez taşkınlık dönemi oluyor. Verilen tarihin, hangi güne rastladığını bilmesinin tıbbi bir izahı yok. Kendisini bu yöne kanalize etmiş. Onun özel yeteneği bu’’ diye konuştu.”
21 Aralık 2001 tarihli bir haber bu.
Bu öykü, kamusallaştığı için bilgileştirebildim.
(Bir öykü daha var. Bilgisel olarak henüz az kamusallaştırıldı: O da, böyle ünlülerin çocuğu olup, deliliğe kayanlardan birinin öyküsü. Onu pas geçiyorum.)
Ancak, gerçek yorum şu:
Sevgi Soysal, kendi keyfi için, kendi eliyle, oğluna tımarhaneyi boylattı.
+
Ek:
Başka bir kaynak:
“Korkut, hastaneye yattığı yıllarda gazeteciler, Korkut ile röportaj yapmak için onun yanına epeyce gittiler.”
1958 artı 18, 1976 eder. Liseyi bitirdiği ve annesinin vefat ettiği yıl olsa gerek bu. Film o zaman kopmuş yani. Hesap soracağın insan erken ölürse, resmen sıçarsın.
Not: 1976-2001 arası, internet gazetelerinin olmadığı veya çok az olduğu bir dönem. Demek ki konu için matbu gazetelerde tarama yapmak gerekli.
(4 Mart 2018)

Hiç yorum yok: