Pazartesi, Mart 19, 2018

İpek Yolu’culuk ve Globalizm


İpek Yolu anlayışı, 2.500 yıldır var: Yani tarihin yarısı kadar süredir. Doğu / Asya ağırlıklı ve o tarafın hegemonyasını savunan bir akım. Bir ara TC uğraştı bu konuyla, şu an Çin uğraşıyor. Doğu, Batı’ya son 500 yıldır tümüyle yenik. Ondan önce de Batı, Doğu’ya 600’dan sonra tümüyle yenik durumdaydı, hem ticaret, hem askeri olarak. (Not: MÖ 500 – MS 600 arasında daha az yoğun bir global bütün ve arada silinme sözkonusuydu.)
Globalizm, koloniyalizmden beridir, 500 yıldır var. Koloniyalizm, sanayileşme, globalleşme olarak, 1500, 1750, (aslında 1980) 2000 sırasıyla gitti.
Bunlar, süreçlerin karşıt yönleri. Özdeş yanı ise şu:
2’sinde de dış ticaret, yani ithalat ve ihracat toplamı, bunu yapan ülkelerin GSMH’sinin % 10’u olabilmiş pek pek. Artı olarak yeni globalleşmede, tamamına yakını G-7’den olmak üzere, 1 küsur milyar yıllık uluslararası turist mevcut ki bu G-7 ülkelerinin nüfusunun tamamının yazın 3. ve 4. Dünya’da tatil yapmışlığı demek ki bu 1 trilyon doları aşkın para demek.
Bu, (Batı’dan Doğu’ya) bir para aktarımı. Yeni globalleşme de, bir de % 5 göçmenin aktardığı yıllık belki 1 trilyon dolar var. Bu da, Batı’dan Doğu’ya para aktarımı demek. Toplamda yılda 2 trilyon dolar ediyor.
Yeni globalleşmede, teknoloji oyuncaklarıyla yılda 7-8 trilyon dolar (global yıllık GSH’nın % 10’u) Doğu’dan Batı’ya akıyor. 5 trilyon dolarlık artı-değer aktarımı sözkonusu yani. Batı için devede kulak, Doğu için devenin tamamı.
Bu, ideolojik, resmi ve bilinçli bir oyun. Oyunun kuralları böyle konmuş. GATT, WTO, vd ile bu oyun pekiştirilmiş ve sağlama alınmış. Trump, en sonki ithalat vergisi kararları ile bu oyunu bitirdi.
Yani, bir siklus daha tamamlandı.
Not: 1945-1980 arasıki AB’nin nüfus eksikliği ile ekonomik göçmen, 1980 ertesiki hem ekonomik, hem askeri / siyasi göçmen akımları, lümpenlerin istilası, yeni kavimler göçü çağı ve asıl-ilk Kavimler Göçü modellemesine örnek oluşturması ile özgün bir dönem. 400 tüm Kavimler Göçü, 800 Viking Çağı ile, AB-içi, 1200 Moğollar ile AB-dışı bir göçmen akımı ve kültürel topolojik yoğrulması yaşandı ve bugünkü AB, 1500 ve 1750 AB’si inşa edildi.
Yeni Kavimler Göçü dönemi, en erken 2050’ye dek sürecek. 2050-2075 arasında bir zaman, ABD olsun, AB olsun, % 50 beyaz oranını yitirecek.
Ancak, sapma kırınımlar şunlar olmakta:
En yüksek oranıyla globalleşme % 50 oldu.
Bugünkü yarı-karakafalı Doğu Avrupalılar’ın kendini has Avrupalı sayması ama genlerinin o dönemlerde karışması durumu toplamı, yeni dönemde de aynen yaşanacak, yaşanıyor ve yaşandı bile çoktan zaten. Zaten, belki 2200’de safkan sarıkafa kalmayacağını bilimciler şimdiden söyledi.
Not: Bu safkanlaşma ve ara genliliğin safkanlaşması, Türk-Çinli ve Çinli-Hintli arasında yaşandı geçmişte bizce. Türkler Batı’ya kaydıkça çekik gözlülüğü yitirdi birçok halkın genleriyle birçok türe / alttüre melezleşti. Endonezyalılar, hem kahverengi, hem sarı ırk özellikleri taşıyor.
Demek ki daha önce olmuş bir süreç bütünü var. Ona benzer bir süreç bütünü günümüzde de yaşanıyor. Ötekinin süreçleri değil, sonuçları belli. Bugünkünün süreçleri belli ama sonuçları belli değil henüz, yani birincideki sonuç aynen olmayabilir. 2 sürecin ekstrapolasyonu, intrapolasyonu ve simülasyonu, toplam bütünü panaromalayacak bize.
İpek Yolu ve globalleşme süreçleri toplamı bu demek işte.
(19 Mart 2018)

Hiç yorum yok: