Salı, Mart 13, 2018

Yoksama Olarak Avrupa Tarihi 400-1100


Avrupa’nın Orta Çağ’a ait tarihi, varlıktan çok, yokluk bir şeydir.
400’de Roma çöktüğünde Avrupa’da; yazı, Hristiyanlık dini ve devlet yoktu.
Roma, MÖ 200 – MS 400 arasında Avrupa’nın güney üçte birinde vardı. Kuzey üçte birinde, ne Roma döneminde, ne de Roma bittiğinde devlet yoktu.
Yazı, İskandinavya bölgesine 1500 gibi geç bir tarihe kadar girmeyebildi. Yazı, hristiyanlaştırma süreciyle birlikte kuzeye doğru yol aldı.
400’te varsayılan Katoliklik, o momentteki Hristiyanlık için, asıl değil, çakma din idi. Asıl din / Hristiyanlık, doğudaki / Bizans’taki Ortodoksluk idi.
Açıklama 1: MS 1-200 arasında Hristiyanlar, kendilerine Hristiyan demediler. MS 200-400 arasındaki Hristiyanlık ise, bugünküyle (3 ana mezheple) hiçbir ilintisi olmayan bir şeydi.
Açıklama 2: Hristiyanlık’ın merkezi, başlarda hep Asya’da veya Afrika’da idi, Avrupa’da değil. Avrupa’ya kayışı, (ancak batışa yakın 395 gibi Hristiyanlık’ı resmi din sayan Doğu ve Batı Roma’ya karşın) nedense Hristiyan sayılan Roma devleti çöktükten sonradır ve bu Roma’yı yıkan barbarların eliyle, onayıyla, desteğiyle olmuştur (bir bakıma kendi işgalciliklerini meşrulaştırmış oluyorlardı).
Devlet, diyelim Almanya’ya, Hristiyanlık ve yazı ile birlikte 800’lerde gelebildi örneğin. İşin ilginci bu; aynı zamanda ilk premature rönesans ve ilk Birleşik Avrupa düşüncesinin oluşumu zamanıydı da.
Avrupa; 400’lerde Kavimler Göçü, 800’lerde Viking Çağı, 12000’lerde Moğollar ve 1350 gibi veba ile, 4 kez yoksandı ve eksi-bir’lendi.
Ve bu 4 süreç onu, 1500 gibi var, 0 noktasında 1 kıldı. 0 noktasında 1, çünkü ilk sömürgeciler İspanya ve Portekiz, aynı zamanda kendi ülkelerini Müslümanlar’dan geriye yeniden fethetmekle de uğraşıyorlardı. Bu da, 5 edebilir pekala.
Görüldüğü gibi, 4 veya 5 yok edici süreç (yoksama), 0 Avrupa’yı 1 kıldı. Bugünkü AB’cilerin bunu görememişliği veya söyleyemiyorluğu ilginç.
Dolayısıyla Avrupa’nın varlığı, neredeyse tümüyle bir yoksama olmakta. Bu tersine düzenekler bütününün, 1945 ertesinde Birleşik Avrupa’nın (yani bugünkü AB’nin) neden var edilemeyeceğine ilişkin, dolaylı bir gösterge veya kanıt olduğu kanısındayız.
Bu metin, bunu açımlamak için yazıldı.
(11 Mart 2018)

Hiç yorum yok: