Pazartesi, Mart 12, 2018

Apolitik Seçmene ve Vekile Karşı/t Politik Kronik Oyvermez


Kendi ülkemizde, 1982 Anayasası referandumundan beridir, o hariç tüm seçimlerde geçersiz oy kullanmış veya hiç kullanmamış bir seçmen olarak tezimiz, 37 yıldır böyle.
Bu teze güldüler, bu tezi aşağıladılar.
Tarih döndü dolandı, bizi haklı çıkardı.
Öncelikle şu vardı:
Bizim de 1982 ertesinde öğrendiğimiz biçimde, ilkin Fransa’da sağ-sol ayrımı anlamsızlaşmıştı. Ancak, artı olarak zaten daha 1789 ertesinde bile bu anlamsızlaşma yaşanmıştı. Kaldı ki o sağ-sol ayrımının kökeni, muhafazakar-emekçi ayrımı değildi, kralcı veya değil karşıtlığıydı.
Bizim o zamanki tezimiz, ANAP’ın bir parti olmadığıydı, bildiğimiz siyasal parti tanımıyla parti olmadığı yani ki hala öyle. Bizim gibi düşünenler de var.
Sonra sonra, muhafazakar-liberaller toplumu herhangi bir devrimci partinin yapamayacağı, yapsa kan çıkacağı biçimde başkalaştırınca, bu sağ-sol ayrımının değil geçersiz, trajikomik olduğu ortaya çıktı. AKP gibi bir parti, ülkede aileyi yok etti.
1983’ten beridir Sodep’ten itibaren hiçbir partiyi de sol parti saymadık. 1980 öncesinde de, en umut olduğu zamanda bile Ecevit CHP’sini solda saymadık, hala da aynı düşünüyoruz.
Şerh: Bunun için en büyük dayanaklarımızdan biri olan, sosyal demokrat bir partinin emperyalistçilik oynamayacağı ve Kıbrıs’ı işgal etmeyeceği tezimiz, 2001 ertesinde ABD köpekliği yapan emekçi partili Blair ve Suriye’de sivil öldürten emperyalist sosyalist Hollande ile fikren doğrulandı, fiilen değillendi.
Alman yaşamı kökenli politik aktif terimini ise, 1989 gibi, Alman-Türk melezi bir arkadaşımızdan öğrendik. Solcuların dediği tarzın epeyi dışında olarak, politikanın sokakta (ama mitinglerle değil, halkın içinde edimlerle) eyleneceği kanısındayız, o terim de öyle.
Ne oldu, gele gele nerelere geldik?:
Apolitik Macron Fransa başbakanı, apolitik başka biri İtalya’nın en büyük partisinin başkanı oldu.
Bir şerh daha: Apolitik göründüklerine bakmayın, yine düzene hizmet etmek, sömürüyü başka kılıflarda kakalamak için nevicat terimli metalar bunlar. Örneğin Macron, başbakan olmadan önce, sol iktidarın adamı olarak sağ yasalar çıkardı ve emekçilerin kazanılmış haklarını sildi.
Ancak, o en eski zamanki sağ-sol ayırtsızlaşması, devlet terörü uygulanan Terör Dönemi’ni yarattı. Bu yeni apolitiklik de, hem devlet terörü, hem de asıl terör ile duble terör ve hem engizisyon, hem faşizm ile duble veya kuadrıpl politik dip yaptı.
Dolayısıyla, sokakta politik aktife devam.
(9 Mart 2018)

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Reyiz peki Corbyn hakkında ne düşünüyorsun? Ana akım medya adamı öcü ilan etti. Kamulaştırmaya dair söylemleri de işçi partisinin bilinen argümanlarının çok dışında.

Reha ULKU dedi ki...

Konunun üzerinde çalışıp, bir metin olarak 1-3 gün içinde yayınlarım.

Reha ULKU dedi ki...

13.03.17 gününde, TSİ 18:58 gibi metni yayınladım.

Unknown dedi ki...

teşekkürler.