Çarşamba, Mart 14, 2018

Dünya Ticaret Savaşlarının Olası Bedeli


Bir haber:
“Bloomberg Economics'e göre, bir ticaret savaşının dünya ekonomisine maliyeti 470 milyar dolar olabilir.
… ABD'nin ithal edilen metallere yüzde 10 vergi koyması, 2020 yılında küresel ekonominin ek gümrük vergisi olmadığı duruma kıyasla % 0,5 daha az büyümesine sebep olabilir.”
Diğer bir deyişle, % 3 büyüme iyiyken, bunun 1/6’sı olan bir eksilme, 470 milyar global ticaret küçülmesi demek olacak.
Bunun bir 3. Dünya ülkesi yapsaydı, atom bombasını yepmişti.
ABD, bunu açıkça ve doğrudan AB’ye karşı yaptı.
Çünkü, AB’nin açıklaması şöyle:
“Avrupa Birliği (AB) Ticaret'ten Sorumlu Avrupa Komiseri Cecilia Malmstrom, geçtiğimiz pazartesi günü (12.03.17) "zorbalığa karşı dik durma" çağrısında bulunmuştu.”
Tabii, bunu zorbalık olarak nitelemek, onların desteklerini akla getiriyor hemen.
Hesapça, serbest ticarete göre, bu türden ağır ithalata vergileri olmaz ama ülkeler kendi iç piyasalarını, örneğin tarımsal sübvansiyonla çiftçiyi desteklemezler (ve desteklemeyince de Türkiye gibi tarımlarını yitirirler) ama destekliyorlar. Avrupa çiftçileri, bu sıralar boşuna kazan kaldırmıyorlar.
Sonuçta, Dünya Sistemi modeli hala işliyor. Ticarette yerelleşme ve dolayısıyla da ekonomik küçülme sürüyor. Eskiden bu, İpek Yolu bir açılır. Bir kapanır / dağılır biçimindeydi (hatta rota bile değiştirmiştir birkaç kez). Şimdi de böyle.
Çok basit:
Global gayrısafi hasıla, (80’den) 90 trilyon dolara çıkar (5-7 yılda), sonra aşamalı veya kafaüstü olarak 30 trilyona düşer. Yavaş olarak 40 yılda, hızlı olarak 5 yılda. Demek ki 12 yılda falan (10 yılı yavaş, 2 yılı hızlı olarak) düşer: Orta rota bunu öngördürttü bize.
(13 Mart 2018)

Hiç yorum yok: