Pazartesi, Mart 12, 2018

Guillermo del Toro Sineması Üzerine Tezler


Kendisini etkileyen filmler arasında saydığı ‘Freaks / Ucubeler’ filminin hala sınıflandırılamaz olduğunu önesürmüş ama bizce yanılmış. O film, engellileri gösterdiği planlarla sinema tarihinin en natüralist filmidir. Çirkinbilime / sakatbilime inanılması zor bir örnek olarak vardır.
Del Toro’nun kendisini etkileyen filmler arasında saydığı; Nosferatu, Brasil, 8,5, hep grotesk ama kaba anlatılı filmlerdir. Aforizmadan yoksundurlar.
Del Toro, ‘Pan’dan ‘Shape of Water’a dek, hep eksik filmler yaptı. Neden ve kendisinde ne eksik bilmiyorum. Ancak bu eksikliğin, o metafor gücünü de içerdiğini de düşünüyorum.
Onun en iyi sinemasal örneği, bir film değil, bir bilgisayar oyunu olacak olan ‘Death Stranding’ gibi gibi görünüyor ama oradaki konsept, oyunun yaratıcısı ve tasarlayıcısı Kojima’ya ait, kendisine değil. ‘Death Stranding’, tam da Del Toro’ya göre bir konsept ama onu kendi bulamamış.
Buradan çıkan sonuç ise, Del Toro’nin içerik olarak 3/10, tasarım-biçim olarak ise 6,5/10 gibi bir not yakaladığı ve bunun ona Oscar ödülü getirmeye yettiği.
(9 Mart 2018)

Hiç yorum yok: