Salı, Mart 13, 2018

İngiliz Demokratik Sosyalist Corbyn Portrelemesi Denemesi


Bir politikacıyı portreleyebilmek için, onun içinde yer aldığı panoramayı da portrelemek gerekir.
Öyleyse, İngiltere’ye bir bakalım:
İngiltere, 1945’te Dünya’nın 1 numaralığını eski kolonisi olan ABD’ye bıraktı. Daha o zaman bile, ona epeyi borçlanmıştı. O zamandan beridir de, bir zamanlar topraklarında güneş batmayan imparatorluğu olan İngiltere’nin, siyasi, askeri ve iktisadi gidişi başaşağı oldu genelde.
İngiltere-AB ilintisi tuhaf: İşçi Partisi başkanı olan Tony Blair, 2001 ertesinde tümüyle AB kolonisi gibi davrandı ve bu da AB karşıtlığı demek. Sonra da, onun karşıtı olan muhafazakar Cameron, İngiltere’yi AB’de Brexit ile çıkardı. Burada karşıtların özdeşliği tanımı sözkonusu.
1980’den beridir dayatılan neo-liberal dönem, 2007 Krizi ile başlangıç olarak ve 2018 momentinde tümüyle bitmiş durumda. Dolayısıyla, bunu savunan sağ partiler tümüyle oy yitiriyor.
Yanısıra, taa 1789’dan beri süregelen sağ-sol ayrımı da anlamsızlaştı. Bu; küçük, yeni, farklı, marjinal partilerin oluşumuna yol açtı, en çok da Almanya’da. Yanısıra apolitik ruhlu ve savunulu siyasal liderler ortaya çıktı: Fransa’da ve İtalya’da.
İngiltere yarım Avrupalı sayılacağı için, bu çizgi onda biraz farklı gitti. Ancak sağ-sol ayrımsızlığı, AB konusu üzerinden orada da var.
İngiltere’nin sorunları ise kendine özel:
Bir zamanlar dünya imparatorluğu olsa da, 21. Yüzyıl’da hala parçalanma riski taşıyor. Kuzey İrlanda ve İskoçya ayrılma peşinde. İlki dini, ikincisi dini nedenli. İşte bu da, yeni yüzyılın hem milliyetçilik, hem de dincilik ikileminde sıkışmasını açımlıyor.
Londra, Dünya’nın en yüksek göçmen nüfusu yüzdeli başkenti. İngiltere, eksi sömürgelerine kendi vatandaşına yakın muamele yaptığı için, oralardan İngiltere’ye gelmek göreli kolay.
Burada bir işçi partisinin tavır alabilmesi kolay değil. Olay göçmenseverlikle yürümüyor. Eğer bir işçi partisi göçmenlere sempatik davranırsa, yerli işçileri korumak, Fransa’da olduğu gibi, faşist bir partiye kalabiliyor.
Başka bir açmaz daha var:
Yine Fransa’da olduğu gibi burjuvalaşmış işçi sınıfı, araba markasını değiştirmek için grev yaparken vicdanı soldaydı (ama cüzdanı sağdaydı), şimdi göçmenler nedeniyle işsiz kaldı (cüzdanı sola kaydı) ve o zaman da vicdanı sağa kayıp ırkçılaştı ve dincileşti, çünkü göçmenlerin çoğu Müslüman.
Buna bir sosyalistin verebileceği bir yanıt olamaz. Hiç olmadı da.
Bu geri-plan ile bakalım Corbyn portresine ve yorumlamaya:
Olumlular:
“1980'lerde Güney Afrika'daki ‘apartheid’ rejimine karşı kampanyanın önde gelen isimlerinden biri oldu ve 1984'te bir eylem sırasında gözaltına alındı.
Uluslararası Af Örgütü'nün üyesi olan milletvekili, Şili'nin eski diktatörü Augusto Pinochet'nin yargılanması için yürütülen kampanya için uğraştı.”
“LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) haklarını savunmada hep aktif olageldi. 1998'de Liberal Demokrat Parti'nin meclise sunduğu, homofobik ayrımcılığın sonlandırılmasına dair yasa değişikliği önerisine "evet" oyu veren tek İşçi Partisi milletvekiliydi.”
“Birleşik bir İrlanda'yı savunageldi.”
“Afganistan ve Irak'a askeri müdahalelere karşı çıktı ve savaş karşıtı kampanyalar içinde yer aldı, Stop the War Coalition'ın (Savaşı Durdur Koalisyonu) yönetiminde yer aldı.”
Yorumlar:
Şerh: AI, pozitif oylu bir sivil toplum örgütü değil.
Tek İşçi Partisi milletvekili olması, o partinin Lgbt konusunda ne kadar muhafazakar olduğunu imler. Şimdilerde ise, mecliste birçok Lgbt üye var. Bu bir gelişme midir, o da ayrı konu.
Birleşik İrlanda’yı savunan, IRA’lılar dışındaki tek İngiliz bile olabilir kendisi.
Ama, kendi partisinin başkanı olan Blair’i, Irak’ın silahları konusunda yalan söylediği için yargılatamadı.
Olumsuzlar:
“Filistin Dayanışma Kampanyası'nın üyesi olan Corbyn, Filistin konusunda birçok etkinlik içinde bulundu, parlamentoda Filistin konusunda en aktif vekillerden biri oldu.
TV kanalı Channel 4'daki bir röportajında Hamas ve Hizbullah'tan 'dostları' olarak bahsetmesi kamuoyunda tartışma yarattı.
İran'a yaptırımların kalkmasını savunan Corbyn İsrail'in nükleer silahlarının feshi için bir politik sürecinin başlatılmasını savundu.”
“Corbyn, "PKK ve Öcalan olmadan barış sürecinde çözüme ulaşmak mümkün değil" görüşünü savunuyor.”
Yorumlar:
FKÖ, satılmış bir terörist grup olarak tarihe geçti. Hamas ise yarım, Hizbullah ise tam terörist grup olarak mevcut. Bunlar, İngiltere’yi vurunca, bu kişi oy yitirir ve düşmanlık kazanır. Daha baştan düşmanına silah veriyorsan, kötü politikacısın demektir.
İsrail’e nükleer silahı veren sosyalist Fransa idi (Mitterand). Gitsin, orayı yargılatsın önce.
PKK ve Öcalan varken ne olduğunu, 100 bin ölüyle gördük. Buna çözüm süreci demek, aymazlıktır.
Anlamsızlar:
“Hayvan haklarına önem verdi, bu konuda meclisteki önergeleri destekledi, imza kampanyalarına destek sundu.”
Yorumlar:
Bugünkü tüm evcil hayvanların doğma nedeni insanlar. Çok büyük bir israfsal ekonomi o. Oranın limit sıfırlanması, yani o hayvanların doğmaması gerekiyor.
+
Olumlular:
“Corbyn bugüne kadar savunduğu politikalar ve katıldığı kampanyalar kadar mütevazi görüntüsüyle de dikkat çekti.
Giysilerini büyük markaların mağazalarından değil yerel esnaftan aldığını belirtiyor.
1980'lerde BBC'de yayınlanan bir röportajında üzerine giydiği kazağı annesinin ördüğünü söylemişti.
Arabası yok, işine ve birçok etkinliğe bisikletle gidiyor.
2009 yılında patlak veren meclisteki milletvekili harcamalarıyla ilgili skandalda Corbyn'in 650 milletvekili arasında en az masrafta bulunan milletvekili olduğu ortaya çıkmıştı.”
Kişisel portre olarak mükemmel gibi görünüyor.
Altı:
Programını buraya uzun olduğu için almadık. Aralarında yapılamayacak veya onun yapamayacağı çok şey var. AB’den çıkmak ile NATO’dan çıkmak ayrı şeyler örneğin.
Diğer eleştirileri ‘Genel’ başlığına taşıdık.
+
Genel 1:
Corbyn ütülü bir portre. Tam halkla ilişkiler uzmanı ürünü gibi. İmaj açısından gediği yok ve bu rahatsız edici. İnsanların hataları ve özeleştirileri olur, hem de epeyi kalabalık bir listeyle, özellikle de Corbyn’in yaşında. Yani bizce, onun portresinde bir şeyler sakat ve dingildek.
Asıl sorular ise şunlar:
2018 momentiyle (her çeşidiyle) sosyalizm uygulanabilir mi?
Neo-liberalizmin 38 yıllık başkalaşımlarının hangileri ve ne kadar geri dönüştürülebilir? (Corbyn’in önce bu konuda kuramsal bir metin yayınlaması gerek yani, ya da danışmanlarının.)
2018 İngiltere’sinde sınıfsal yapı nasıl tanımlanabilir?
Göçmenlerin İngiltere’yi gayrı-İngiliz yapması için ne yapılabilir veya yapılması gerekir mi?
Ekonomik açmaz, zenginlerden daha çok vergi almak gibi, basit işlerle düzeltilebilecek bir aşamada mı?
+
Genel 2:
Açıkçası, tarihsel bir çöküş dönemi içindeyiz. Bu, İngiltere için daha da büyük ölçekli ve ölçütlü durumda.
İngiltere, Dünya’nın en çok batmış ekonomisi durumunda. Tam 73 yıldır süren bir süreç bu. 1 nodan 10 noya düştü: Bu yeterli, durumu özetlemek için.
Corbyn, kraliyeti kaldırmanın gündeminde olmadığını imliyor. Oysa bu, onyıllardır ülkenin gündeminde. Dünya’da kalan son büyük taç orada.
Yani Corbyn, küçük ayrıntılara önem verirken, ana açmazları ıskalıyor gibi ve artı genel durumu panoramalayamıyor gibi. Söyledikleri içinde, yapılabilir olanları çok az. Vaat bitince, hayalkırıklığı herşeyi siler süpürür, başlangıç noktasından geriye düşersiniz.
Corbyn sürçmüş bile:
“İşçi Partili gölge uluslararası kalkınma bakanı Kate Osamor geçen hafta Twitter'dan BDS kampanyasını desteklediği yönünde mesajlar paylaştı.
Mesajlar parti içinde tartışmaya neden oldu. Özellikle İsrail'in İşçi Partili dostları grubu, mesajları eleştirdi.
Corbyn'in sözcüsü, basın toplantısında konuyla ilgili yaptığı açıklamada genel başkanlarının bu kampanyayı desteklemediğini ancak Osamor'un bu mesajları nedeniyle disipline sevk edilmemesi gerektiğini söyledi.
Jeremy Corbyn'in kapsamlı bir boykottan yana olmadığını belirten sözcü, "BDS'yi desteklemiyor. Yasadışı yerleşimler ve işgal edilmiş topraklarla ilgili harekete geçilmesini sauvunuyor" dedi.
Sözcü, "Corbyn İsrail'den ürün satın alacak mı?" sorusuna "Evet" cevabını verdi.”
İsrail’in İşçi Partili Dostları, homofobik işçi partililerden daha feci bir şey. Bildiğimiz siyonist adamlar.
Corbyn ise, 2 dediği arasında çelişki olan biri durumuna düşmüş.
+
Çıkış:
Günümüz koşullarında, bir politikacının açık vermeden yaşaması, düşünmesi ve beyanda bulunması mümkün değil artık.
Seçmen değişti, sosyal medya var.
Corbyn’i düşürmek ve lekelemek için MI5 de, CIA de uğraşıyor şu anda.
Asıl soru ise şu:
Küçük kazanımlar mı, yitirilebilecek devrim girişimi mi?
Corbyn küçük kazanımlara oynamış görünüyor.
Oysa Dünya, 1990’dan başlayarak global aktivistlerle, Occupy Wall Street veya We Are 99% ile, öndevrim aşamalarına adım adım gidiyor.
1980-2007 saysak bile, 27 yıl sağ dalga, 27 yıl sol dalga demek (2007-2020’yi ara dönem sayabiliriz): Tarih, 1848’den beridir böyledir, diyor.
Bir politikacı durumu göre düşünce üretmez ve uygulamaya kalkmaz, bir politikacı gelmekte olan dalgaya göre pozisyon alır. Yani bir politikacı, ya geçmişe göre, ya da geleceğe göre eylem yapar.
Kazananlar kuramcılar ve gelecekbilimcilerdir.
Tarih öyle diyor.
Gelen ilk dalgası ise, yitirilecek.
Onu da tarih öyle diyor.
Bu durumda Corbyn, geçici bir rol modeli piyon, çıkarsama öyle diyor.
(13 Mart 2018)

Hiç yorum yok: