Pazartesi, Mart 05, 2018

Global Ticaret Savaşları


Aynı gazeteden 2 haber:
“ABD'li finansal danışmanlık şirketi Raymond James uzmanlarından Jeff Saut, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı yeni vergi kararının ciddi bir ticaret savaşına dönüşebileceğini ve bunun piyasalarda "siyah kuğu" etkisi yaratacağını söyledi.”
Önyorum:
Siyah kuğu etkisi şu demek:
Siyah kuğular vardır, nadirdirler ama vardırlar. Bazıları, siyah kuğu ortalıkta yokken, onun olamayacağını savunur, siyah kuğular ortaya çıkınca onları kabul ederler; bazıları ise, onları hep inkar ederler, gördükten sonra bile, kuğu pençesi yedikten sonra bile.
Ekonomik krizler böyledir: Hep vardırlar, hep inkar edilirler.
“Küresel krizin artçı şoklarının halen göründüğünü dile getiren Şimşek, "Dünya neredeyse bir demokratik resesyona, durgunluğa doğru gidiyor." dedi.”
Önyorum:
Diyene bak: Demokrasiyi ezen bir partinin bakanı bunu diyor.
Artyorumlar:
Globalizm, fiilen 2007 krizi başlangıcı ile bitti. Yani, ileriye yönelik sömürünün denizi kurudu.
Globalizm, en yüksek oran olarak % 50 başarı sağladı. 2020 itibarıyla % 33 diyebiliriz.
Globalizm, global koloniyalizm ile 1500’lerde, İpek Yolu ile MÖ’lerde başlamış zaten.
İpek Yolu dönemlerindeki (rotaya giren ülkelerdeki) dış ticaret oranı ile bugünkü global dış ticaret oranı aşağı yukarı aynı.
Globalizm ve yerelleşme / ülkeselleşme siklusları tarihte çok kez görüldü.
Sanal / finansal şişme de, tarihte ilk kez olarak bu son dönemde görülmedi. 1500’lerdeki İspanyol gümüşünün global piyasayı allak bullak etmesi örneği var.
Bu global iktisadi dönüşümler ve sikluslar, askeri ve siyasi dönüşümler de getiriyor, getirdi, getirecek. 3. Dünya Savaşçıkları bir örnek bu konuda.
Genelde globalizmi liberaller, devletçiliği ve merkezi ekonomiyi muhafazakarlar savunurlar ama bu kez muhafazakar-liberaller üzerinden globalleşme yaşandı.
Sorun ve açmaz, kapitalizmde veya parada değil. Havuz probleminde, havuzda ne olduğu, içeri ve akma hızı belli oldukça değişmez. Bu kezki dert, forward reel ve sanal meta alımları ve satımları oldu. En son olarak, o da aşıldı ve Bitcoin üzerinden kripto-para açmazına gelindi. Kripto’nun sahte ve suç anlamları da var. Öyle bakılabilir. Şifre anlamı ise, ekonominin temel parametreleriyle oynanamayacağı kilidinin şifresi zorlandı, kilit kırıldı ve ekonomi çöktü demek: Çığın önünde bariyer kalmadı yani.
Bugünkü Dünya ekonomisi, reel değerinin 3 katında. 9’da birine de düşebilir, 3’te birine de ama düşecek.
Reel tüm metalar, özellikle simgesel anlamıyla buğday, tonu 100 dolardan 100 bin dolara çıkabilir şeylerdir. Bu karaborsa-spekülasyon arası bir nedenledir.
Bu türden reel metaların değerinin bu kadar oynayabilmesi, sanal metaların 1-3 ila 1/10 oynamasının yanında kulakta deve kalır.
Bu türü durumları da, ekonomiye başaşağı veya asimetrik bakabilenler epeyi önceden görürler. Bu global kriz, onun eski oyuncularının bir bölümü tarafından, ta 2010’da öngörülmüştü.
Gelelim asıl gerçeklere:
Liberal ekonomi, demokratik özgürlük demek değildir. Çünkü kooperatif ve sendika yasak ama KİT satmak serbesttir, hatta zorunludur onda.
Dünya’da hiçbir zaman reel demokrasi olmadı. Özellikle 1945-2015 AB’sinde olabilirdi ama olmadı. Ekonomik göçmenler nedeniyle faşizme gittiler sonuçta.
İthalat vergisini arttırmak, yerel / ülkesel ekonomiyi kollamak demektir. Haksız rekabet yaratmak demektir.
Bunun ardılı şudur:
Eğer ülkene ithal mal sokmuyorsan, mal ihracı da yapamazsın, çünkü karşı tarafların parası olmaz. Parasal küçülmeyi de bu getirecek zaten.
En kısa yoldan sonuç çıkarımı:
G-20’nin 3. Dünya ülkeleri batacak. 1990-2015 Japonya’sı gibi uzun süreli bir ekonomik durgunluğa girecekler. Çünkü ihracat yapamayacaklar ve öldürdükleri iç tarımı geri almaları onyıllar sürer.
AB-ABD düşmanlığı belirginleşecek ama bu da onyıllar alacak bir süreç.
ABD, hem Rusya, hem AB, hem de Çin karşıtlığını finanse edebilecek düzeyde değil. O nedenle Trump, tarihe ABD’yi batıran başkan olarak geçti şimdiden.
En son tahmin:
Hiç umulmadık senkoplar yaşanacak. Katastrof teorisinin denklemleri öyle diyor çünkü.
(4 Mart 2018)

Hiç yorum yok: