Pazartesi, Ekim 28, 2019

Uç-Sol Yükseliyor ama Uç-Sağ da Öyle


Bu süreç 10 yıllık.
O zamanlar, doğu Avruhpa henüz göçmenlerle tanışmamıştı. Dolayısıyla, önce eski uç-soy yükseldi. Ne zaman ki (bizim de katkımızla) göçmenlerle tanıştılar, uç-sağ da yükseldi.
En başından beridir şunu imledik:
1928 Kasım Almanya:
Üçte bir komünist-sosyalist, üçte bir faşist, üçte bir diğer / orta.
Tarih tekerrür eder, demiyoruz, bunun benzeri daha önce de olmuş, diyoruz.
Ders alınabilir, diyoruz.
+
Son durum:
“Resmi olmayan sonuçlara göre, Sol Parti bir zamanlar Doğu Almanya’nın parçası olan eyalette yüzde 31 oranıyla tarihi bir zafer kazandı. Sol Parti bu sonuçla, Almanya’da bir eyalette ilk kez en güçlü parti konumuna yükseldi.
Ancak 2014’de yüzde 10,6 oranında oy alan AfD, yüzde 23.4’e yükselerek sandıktan ikinci çıktı. CDU ise, 11 puanlık rekor bir kayıpla, yüzde 21.8 oy oranıyla üçüncülüğe geriledi.”
Thüringen, Almanya, 2019.
Thüringen, eski Doğu almanya’da imiş. Bu önemli.
Ayrıca:
“Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinin başkenti Hannover'de Pazar günü yapılan Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine Yeşiller Partisi'nin adayı olarak giren Türkiye kökenli Belit Onay, ikinci tura kaldı. Yüzde 32,2 oy alan Onay, 186 bin 379 geçerli oyun kullanıldığı seçimde, Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) tarafından desteklenen bağımsız aday eski Volkswagen yöneticisi Eckhard Scholz'dan 49 oy fazla alarak birinci sırada yer aldı.
Hannover’deki Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin en büyük kaybedeni Sosyal Demokrat Parti (SPD) oldu. 1946 yılından bu yana belediye başkanını çıkaran SPD’nin adayı Marc Hansmann, resmi olmayan kesin sonuçlara göre, yüzde 23,5 ile üçüncü sırada kaldı. Belit Onay ve Eckard Scholz, 10 Kasım'da yapılacak ikinci turda yarışacak.”
Dönüp dolaşıp geliyoruz göçmen olayına:
Sağı yükselten göçmenler.
Solu indiren de bir göçmen olmuş.
Şerh: Danimarka’da sol, ilk kez göçmen karşıtı bir politika izleyerek, 2019’da birinci parti oldu.
Küçük resim, büyük resim.
Fransa’da Fransız işçilerin hakkını bir faşist parti koruyor.
Durum bu.
Karşılaştır-karşıtlaştır.
(28 Ekim 2019)

Hiç yorum yok: