Pazartesi, Ağustos 06, 2018

Borsalarda sert satış dalgası yaklaşıyor: 1929 ve 2029: Felaket Yönetimi


Ekonomik bir felaket daha yaklaşıyor. 06.08.18 itibarıyla durum, artık kolay kolay önlenemez veya durdulamaz noktada artık.
Önkoyut bilgiler:
Trump’ın korumacı tedbirleri, ilkede geçersiz değil, çünkü ABD ekonomisi, epeyi uzun süredir artık uluslararası piyasalarda rekatbet edebilir durumda değil, kendini koruma refleksi devreye girdi yalnızca, hem de epeyi gecikmeli olarak.
Uluslararası serbest ticaret bir araçtır, bir amaç değil. Global hegemonların işine yaradığı zaman, serbest ticaret olur, yaramadığı zaman, böyle korumacılık olur. Bu döngü, ne ilk kez olacak, ne de son kez.
Gelelim momente:
“ABD’nin Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük tarifesini yüzde 25’e kadar yükselteceğine dair son hamlesi ticaret savaşlarının hız keseceği beklentilerini boşa çıkardı. Dünyanın iki büyük ekonomisi arasındaki çekişmenin küresel ekonomik büyümeyi baltalayacağı kaygısının küresel piyasalarda yarattığı baskı arttı. Analistler, korumacı politikaların ekonomiye olumsuz etkisinin kaçınılmaz olarak borsalara yansıyacağı ve şubat ayında dünya borsalarını sarsan satış dalgasından daha kötüsünün yolda olduğu uyarısı yapıyor. Analistlere göre teknoloji hisselerinde son haftalarda görülen düşüşler, hisse senedi piyasalarındaki sert düzeltmenin habercisi.”
Bu, zaten bekleniyordu. Biz dahil az kişinin beklediği ama genelde henüz öngörülemeyen şey, bunun 1929 Krizi’ne benzediği:
“I. Dünya Savaşı sonrasında ABD, ihracatındaki sert düşüşe yanıt olarak, tarımsal ürünlerdeki tarifeleri yükseltmiş ve bu durum, 1929’daki Büyük Buhran öncesinde dünya genelinde korumacılığın ciddi bir şekilde büyümesine neden olmuştu. 1930’da ABD 20 binden fazla ithal mal üzerinde tarifeleri yükselten Smoot-Hawley yasasını yürürlüğe koydu. Bu tedbirlerin Büyük Buhranı’nın etkilerini kötüleştirdiği savunuluyor.”
Ecel gelmiş cehane, başağrısı bahane. Bu kez de öyle.
Artı:
Tarih tekerrür eder ama birebir aynen tekerrür etmez.
Sorun, en öndeki şirketlerin en çok gerilemesi:
“New York borsasında 26-30 Temmuz tarihleri arasındaki 3 işlem gününde, Facebook, Twitter, Netflix, Amazon, Apple, Microsoft, Intel ve Google’ın ana kuruluşu olan Alphabet’in hisselerindeki düşüşlerle bu 8 şirketin piyasa değerindeki toplam kayıp 401 milyar doları bulmuştu.”
Ki bu daha önce de, demiyolu gibi alanlarda benzeri loarak yaşanmıştı.
Ancak, bu duruma özel bir gerçek var ki şaşırtıcı:
Apple, Iphone takıntısı; Google, gözlük gibi satılmayacak ürünleri girmesi; Facebook, tıklanma sayısı şişirme ve yanlış haber ile en sıradan şirketlerin yapmayacağı hataları yaptı.
Borsaların % x küçülmesi demek, 80 trilyon dolar olabilecek gereksiz-kullanımdışı artı-değer paranın % 2-4 X küçülmesi demek.
Bu travma-şok dizisi, kademe kademe gelecek.
Bundan tek kurtulma yolu, orta ve küçük ölçekteki ekonomide geçerli olarak, reel ve çok uzun süreli dayanıklı mala yatırım yapmak: Diyelim bazı kullanımı zorunlu ve birimi yüksek fiyatlı ilaçlar gibi.
Bu da, karaborsa demek. Kıtlık demek. Kitlesel ölümler demek.
Büyük ölçekteki 80 trilyon dolar ise, tüm Dünya’nın 1 yıllık reel ve sanal tüm üretimi demek olduğu için, onun satın alabileceği şey, gerçekte tüm Dünya ama kimse onu satmaz, çünkü o zaman ne ekonomi oyunu kalır, ne de yaşam. Onun yerine, 100 milyonluk yat veya kat, 1 milyar dolara satılır, satıldı da.
Bu durum; Çin, Almanya-AB ve ABD ekonomik ayrışmasını çok netleştirecek. Askeri olarak ise, bu ayrışma daha uzun vadede kesinleşecek.
Geçerli olan bir diğer durum ise şu:
Nasıl ki askeriyede şahinler ve güvercinler varsa, iktisadide de kapalı ve ‘açık ekonomiden kazanırlar’ ve ‘bunu isterler’ kümeleri var. Trump’a seçimi kazandıranlar, ABD’nin kapalı ekonomiseverleri ama bu onun seçim kampanyası sırasında hiç kimsenin dikkatini çekmedi.
Yani, en sondaki sonuçları gayet irrasyonel olsa da, Trump da şu sıralar rasyonel davranıyor, ekonomik olarak da rasyonel durumlar bunlar.
İrrasyonel sonuç ise şöyle gelecek:
35 yıllık açık ekonomiye, yüksek dozda ve kısa vadede kapalı ekonomi şırıngalanınca, ekonomi şoka girecek. Uluslararası ticaretten kazanlar, kolay kolay ulusal ekonomilerden kazanamazlar, çünkü ulusal ekonomiler çok daha zor satılırlık ilkeleri içerir.
Başka bir deyişle:
Ulusal ekonomi yapısında Apple, maliyeti 100 dolarlık bir ürünü 1.100 dolara satamaz, satamıyor da artık. Buradaki fark, ulusal ekonomiyi isteyenlerin, tüketici bilinci yüksek 1. Dünyalılar olması, 1.100 dolarlık Iphone alanların ise tüketici bilinci olmayan 4. Dünyalılar olması.
Çin’in en azından bir bölüm ekonomisinin yaptığı gibi, irreel ekonomidekilerin bir bölümü bundan epeyi önce ve zamanında reel ekonomiye geçseydi, bu kriz olacağının onda biri olurdu.
Ancak artık bu felaket durdurulamaz. Onu durdurabilecek olanlar, onun olmasanı isteyenler çünkü ve onun olmamasın isteyenler onu durduramaz çünkü.
Evet:
Bazı insanlar ekonomide felaket satın alırlar, aldılar, alıyorlar ve alacaklar da.
Bunlara da, ‘ekonominin şahinleri’ demek gerekli herhalde.
Artı, gerçek Yanki ruhlular da…
(6 Ağustos 2018)

Hiç yorum yok: