Çarşamba, Ağustos 15, 2018

Psikopat veya Sosyopat x Seri Katil veya Seri Terörist


Seri katil, birden çok kişiyi, benzer öldürme biçimleriyle öldürenlere denir.
Toplu vurucu (mass shooter), 4 veya daha çok kişiyi bir kerede öldürene denir.
Seri terörist, ideolojik nedenlerle öldürme eylemlerine birden çok kez katılan kişiye denir. Çakal Carlos ve Unabomber, en ünlü seri teröristlerdendir.
FBI tanımlarına göre:
Psikopat: Genellikle uyumsuz, işsiz, eğitimsiz biridir, sabıkası ve sorunları vardır. Fark edilen biridir ve kolayca teşhis edilebilir.
Sosyopat: Zeki, başarılı biridir ve normal bir yaşam sürdürür. Açığa çıkınca, komşuları ve arkadaşları şoka uğrarlar.
Tuhaf bir biçimde buralarda, öldürmenin kritik eşiğini öldürene geçtiren nedene, kişiye ve olaya değinilmemiş. Canlı bombalarda bunun için ilk neden, ailesinden bir veya birden çok kişinin düşman taraf tarafından öldürülmüş olması oluyor. Yani müstakbel terörist, ölmeye baştan hazır oluyor. Not: Öleceğini bilmeyen canlı bomba da olabilir, çünkü bombaların birden çok patlatma düzeneği oluyor genelde: Yani müstakbel terörist, isterse vazgeçebileceğini sanıyor olabilir.
Tüm sayılan insan öldürme aday adaylarının içinde, eylemlerini gerçekleştirdikten sonra sağ kalan kayıtlı çok kişi örneği var ama global veri tabanı yok bu konuda: Tıpkı, tüm felaketçeşidi olaylarının global veri tabanını olmadığı gibi.
Çünkü; kimse nesnel ve tarafsız değil, polisler katilleri, kontrateröristler teröristleri düşman sayıyorlar, yani sorgusuz sualsiz yok edilecek bir şey. Onlara göre, durumdan öğrenilecek bir şey yok, yapacak tek şey hepsini öldürmek.
O zaman, üçüncü bir odaktan birilerinin bu işi yapması gerekli. O odaklardan biri de biz oluyoruz.
Bu durumda, bazı bilgilere ulaşıyoruz:
Örneğin bazı teröristler, diyelim 10 kişi düşman tarafından ölecekse, bunun yanında 10 kişinin de kendi tarafından ölmesine aldırmıyor ve bizzat öldürüyor: 1943’te Norveç’te Nazi ağır su depolarını taşıyan gemiyi batıran Norveçli ve 1946’da Kudüs’te bir İngiliz otelini hava uçuran Musevi böyle yapmış örneğin, vurgu: bile bile.
Bunları bilirsen, Unabomber Manifestosu’nun bazı bölümlerini onun yazmadığını da görebiliyorsunuz: Dolayısıyla, asıl öykünün basına verildiği gibi olmayıp, bazı şeylerin saklandığını da.
1968-1985 arasında Lübnan’da eğitim gören Türk solcularının 2 ciltlik öyküsünde, teröristlerin de elifle merteği birbirinden ayıramadığını, tarih bilmediğini, dolayısıyla kolayca ayakçılık yaptıklarını, yani terör eylemlerinin görünen amacıyla, olan amacının birbirinden farklı olduğunu izleyebiliyorsunuz.
‘Kule’ çizgifilm-belgeselinde anlatılan ve 1 küsur saatte 16 kişiyi öldürüp, 36 kişiyi yaralayan kişi, seri katil sayılırken; Boston Maratonu’nda 10’dan az kişiyi öldüren baba-oğulun nasıl olup da, terörist sayıldığını da anlamak gerekiyor.
Bunu ise; ne seri ‘katil x terörist’ ayrımı, ne de ‘psikopat x sosyopat’ ayrımı sağlıyor. Sosyopatlardan sonra; fatihler, liderler, politikacılar, generaller var örneğin: Tarihin 1 kerede en çok insan öldüren kişileri onlar çünkü, sayılan 4 grup insan değil.
Özetlersek:
Seri katiller, psikopat veya sosyopat olabilirlerken; seri teröristler, ne psikopat, ne de sosyopat durumunda.
Saptamak gerekirse:
Tek bir seri teröristten toplamda daha çok insan öldürmüş seri katil var.
Saptanamayan psikopat ve saptanabilen sosyopat da var: Bakınız ‘Generallerin Gecesi’ romanı.
En önemlisi:
İnsan öldürmek, insan doğasının ve insan kültürünün olağan bir parçasıdır. (‘Böyle olmaması gerekir’ diye bir şey söylemek, ‘sekssiz de yaşanabilir’ demekle benzer bir şey: Evet öyle olabiliyor ama daha büyük sorunlar çıkıyor o zaman.)
İlk değiştirilmesi gereken, geçersiz varsayım da bu zaten.
Sonrasında; durdurulabilir seri katil veya teröristin psikopatlığının veya sosyopatlığının bilinmesinin, durdurma / önleme için kullanılıp kullanamayacağı var sırada.
O da, başka bir metnin konusu.
Nokta. Es.
(14 Ağustos 2018)

Hiç yorum yok: