Salı, Ağustos 21, 2018

Hacker ve Etik Diyalogları




‘Etik Hacker’lığa Giriş – 2’ kitabı hakkındaki Instagram yazışması:
“Ulkureha: Kapakta ‘etik’ okunmuyor. Bu ne şimdi?
X1: Türkçe de ilginç!
Ulkureha: @X1, ‘Hacker’ için Türkçe sözcük yok. Kesme imi olsa, iyi olurmuş. ‘Etik’ yerine de, ‘ahlaki’ deselermiş, tam olacakmış.
X1: @ulkureha Simdi efenim, aslında ‘Ethics’ denen, ‘Etik bilimi’ ile ‘ahlak’ farkli şeyler. Burada ne kasdediliyor, herhalde dediğin gibi ahlak..
Ulkureha: @X1 X1 Hanım, bilerek ve/ya bilmeyerek, önemli bir noktaya dokundunuz. Çünkü ilk 'hacker'ler doğrudan kiniklerdi. Sonradan, yaptıklarını doğrulama ve olumlama gereği duydular. Şimdilerde 'hacker' ahlağı kitapları da var. Bu kitap, korsanlığın teknik yönleriyle ilgili, yani yazılım teknikleriyle. Yoksa, ilk 'hacker' manifestosu, gayet asi ve kiniktir.
X1: @ulkureha Hacker manifestosunu valla hic bilmiyorum ama kinik ve anarsist olmalari da belki kendilerince bir "ahlak" kuralıdır, kuraldir yani...
Ulkureha: @X1 Şöyle: RedHack'in Twitter sayfasına bakarsan, komünizmi savunduklarını görürsün ama komünizmin teknik olarak 2. Sanayileşme kültüründe tanımı yok. Alman Korsan Partisi ise, Yeşiller denli iyi bir girişten sonra, şimdilerde sıfırlandı. 25 yıllık global internet deneyimi ertesinde onlar oyunun dışına düştü, çünkü hapisteki transseksüel olma hayalli ABD'li er gibi, sistemin aleyhindeki limit sonsuz bilgiyi hediye edenler var artık. 'Hacker'ler ise hırsızlar.”
Yorumlamalar:
‘Etik’ ve ‘ahlak’ arasındaki ayrımı ve ayrımsızlığı geçiyorum.
Burada benim 2 derdim var:
Bir: ‘Hacker’lığın asilikten eski klişe ideolojilerle uzlaşmaya ve onlara uyruklaşmaya başlaması.
İki: Alman Korsan Partisi deneyimiyle, ilk uzay devleti asgardia’ın birlikte, son 10 yılın en avangard politik eylemleri olarak başlayıp, daha 1 yılı doldurmadan çuvallamaları, ütopyayı distopya veya absürdokomik kılmaları.
Bu 2 konuyu imledim. Açımlayacağım.
Nokta. Es.
(20 Ağustos 2018)

Hiç yorum yok: