Cumartesi, Ağustos 04, 2018

NEK: Negatif Entropi Olarak İnsan Zekası ve Sonlu Yapı Olarak 4 Boyutlu Uzayzaman


Zeka bir negatif entropi oluşumudur. Evren’de, karbon kuantum kimyasına dayalı olan veya olmayan, atomlu veya atomsuz, özdekli veya özdeksiz başka negatif entropi oluşumları da mevcut olabilir ama bu, hiçbir zaman Dünya tipi gezegenlerin milyonlarca olacağı anlamına gelmez.
Dünya gezegeni üzerindeki 4,5 milyar yıllık yaşam ve evrim, başka negatif entropi oluşumlarını, örneğin hayvan zihnini de kayıtlamıştır. Bu da, birebirliğini bozulması için başka bir yerine getirilmiş önkoşuldur.
Koch Adası, 1 boyutta sonsuz, 2 boyutta sonludur. Bu da, uzayın ve zamanın 3 boyutta uzay olarak sonsuz ama 4 boyutta uzayzaman olarak sonlu olarak tasarlanmasını mümkün kılar.
Sonlu yapılar içinde, büyük sayılar kuramı işler. Bu, şunlar demektir:
Tüm zeka veya negatif entropi biçimleri, yeterince uzayzaman varsa, yinelenebilir.
Asal sayılar dağılımı gibi, azalan seyreklikte ama sonsuza varan limitte oranı sabite varan bir zihin-negatif entropi dağılımı olsa ve/ya olacak gerektir Evren’de.
Ve bu, Evren’e yayılacak insan zekasının dağılımlarını da kapsar. Tıpkı, meteorlarla Dünya gezegenine taşınan ekstra suyun yaşamı daha mümkün kılmışlığı gibi.
Bizim 10 üzeri 38 yıllığına geçerli olacağını tahmin ettiğimiz tezimiz şudur:
Evren’de Evren’i başkalaştırabilecek, uzayzamansal olarak tersindirebilecek biricik öğenin, şu andaki veya gelecekteki durumlarıyla, yalnız ve yalnız insan zekası olduğu. Ki bunu dilegetirebilmişlik, totoloji olmayarak, bunun dolaylı bir göstergesidir.
Zeka, Evren’i başkalaştırmadan önce, kezlerce kendini başkalaştırdı ki bu yetiye sahip biricik öğe durumunda olabilir Evren’de. Öte-düşünce yolları da bu demek zaten.
Şerh: Beni öldüren zekam, epeyi zaman sonra asıl NEK’lerden birini üretti, tam da epeyidir NEK üretmediğimi saptadıktan hemen sonra. Bunu yaptığında da beni öldürmedi.
Çıkış notu:
MS 2000-2100 arasında yaşamış, yaşayan, yaşayacak 10-100 milyar kişi arasında, bunları düşünebilecek ve yazabilecek bir ve yalnız bir kişi bendim sanırım. Onu tanıyamayacak olsam da, bunun böyle olmamasını ve başka birinin daha varlığını dilerdim.
(3 Ağustos 2018)

Hiç yorum yok: