Pazar, Ağustos 26, 2018

Dünya Sistemi, ÇÜŞ’ler, Devletler, Determinizm, İndeterminizm, Başarısızlık


Dünya Sistemi tasarlayıcısı Wallerstein, 1980-1983 momentli olarak, tam da kapitalizmin kendisini bir kez daha küllerinden yeniden başlattığı bir dönemde, birçok örtük varsayım kullanarak, global sistemin krizde olduğunu söylemiş.
Şerh:
Kaos-kozmos veya tarihsel düzenlilik-düzenlilik geçişlerinde, determinist yaklaşımlar ve modeller geçersizdir. Tarihin verileri, istatiksel dağılım tabloları oluşturur. Onlara bakarak, entrapolasyon veya ekstrapolasyon yaparız.
Asıl önemlisi determinist yaklaşımın temel 2 parametresi olan devletler ve özel şirketler, Dünya Sistemi içinde yüksek başarısızlık oranları yaratmışlardır.
Tarihteki 5 bin devletin tamamına yakını batmış, 1945 gibi 100 devlet varken, eski sömürelerden kırpıp kırpıp 200 kadar toplama varan devlete çıkılmıştır.
500 süren devletlerin, bunu yapmakla ne kadar başarılı oludkları bir yana bırakılırsa, tıpkı evrim tarihindeki, tarihte de devletlerin batarak, yeni devlet türlerinin evrimine yol ve hacim açtığını belirtebiliriz.
Bugünkü 200 kadar devletin üçte ikisi yanılmış devlet statüsündedir. Artı, yanılmamış devletler de nüfuslarının belki yarısı için yanılmış devlet durumundadır. Mülkiyetin ve devletin zaten bunun için var edildiği gibi, totolojik yaklaşımı bir yana bırakırsak, hegemon devletlerin kendi varlıklarını sürdürme ve tebasını memnun etme konusunda bırakın 0’ı, eksi puanlar aldıkları da kesindir. % 1 x 100 puan, artı % 99 x eksi 2 puan, toplamda eksi puan eder, metafor olarak söylersek.
Şirketler ise, daha kötü durumda. Her yıl var olan yirketlerin % 1-5’i batıyor ve var olan devletlerin % 1-5’i her yıl batmıyor. 200 devlette tam batmış tek 1 ülke var örneğin: Somali ki onu da başkaları batırdı, kendi yöneticileri değil (Irak ve Suriye direkten döndü, Libya’nın durumu veri eksikliği nedeniyle hala belirsiz ama hepsi de 5-30 yıllık bir sürede böyle kılındı).
Dolayısıyla, sömürülenin ölmediği makul sömürü için de, hem özel şirketler, hem de devletler yetersiz kalmış diyebiliriz.
Bu durum panoramasında, ancak ve ancak indeterminist modeller uygulanabilir kalacaktır.
O nedenle, bu hatayı Wallerstein’a hiç yakıştıramadık.
(24 Ağustos 2018)

Hiç yorum yok: