Cuma, Mart 25, 2016

Büyük merkez bankaları gizlice anlaştı mı?

Silkele kerizi silkele.
Bir haber:
“Dünya ekonomisini yöneten büyük merkez bankalarının gizlice anlaştıklarına yönelik spekülasyonlar, Fed, ECB, BoJ ve BoE'nin son kararlarıyla güçlendi.”
Ondan sonra, ‘şike’ diyoruz, susturuyorlar.
‘Keriz silkeleme’ diyoruz, susturuyorlar.
‘Çingene’yi kral yapmışlar, babasanı astırmış’ diyoruz, etnik diskriminasyon deyip susturuyorlar.
Devlet, vatandaşını kerizler mi yahu?
Vergi almıyorlar, haraca kesiyorlar ortalığı...
“McDonald, belli başlı merkez bankalarının koordineli hareket etme olasılığının giderek yükseldiğini, ocak ayında yazdığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
''Son bir ay içinde ECB'nin piyasaları desteklemek için banka harici şirketlerin tahvillerini de satın alacağına dair duyumlar aldık. Bu duyumlar, ECB’nin 10 Mart’taki toplantısıyla gerçeğe dönüştü. Çin Merkez Bankası (PBOC) yetkilileri de G20'den hemen önce yuandaki değerlenmeyi savundu. Hem ECB hem de PBOC yetkililerinin G20 öncesinde çok 'güvercin' mesajlar vermesi ilginçti. Daha sonra, New York Fed Başkanı William Dudley, Fed Guvernörü Lael Brainard ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard, mart ayında faiz artış ihtimalini ortadan kaldırdı.''
Bu gelişmelerin, 2016’nın başında ciddi değer kaybeden piyasaları desteklediğini vurgulayan McDonald, Fed'in 16 Mart'ta açıkladığı güvercin kararların, gizli anlaşma tezini iyice güçlendirdiğini belirterek, "Korkak Fed, Şanghay'daki G20 toplantısında bir anlaşma yapıldığını açıkça gösterdi." dedi.”
Ancak, şunu unutuyorlar:
Sayılarla oynarsın ama reel ekonomiyle oynayamazsın.
Enflasyonda sahtekarlık yaparsın ama vatandaşın sana inanmaz olur.
Merkez bankalarının borsayı desteklemesinin anlamı da yok, gereği de.
Rüşvet alıp, şike yapıyorlarsa, o başka...

Bana giderek öyle gelmeye başladı.

Hiç yorum yok: