Perşembe, Mart 17, 2016

Fan, Trol, Stalking / Stalker

Fan, bildiğiniz ‘hayran’ demek.
Trol, internette kişileri veya konuları abartarak kullanıp, insanları kullanmak demek.
Stalking, yeni anlamıyla, bir insanı internette takip altına almak demek.
Stalking, eski anlamıyla, bir insanı, genelde hayranı olarak, çok rahatsız etmecesine takibi altına almak demek. Bu anlamıyla, sevdiği grubun peşinden şehirlerarası, ülkelerarası, kıtalararası gitmek demek.
Bu anlamıyla slaktivizm de stalking oluyor. 5 kıtada sivil toplum mitinglerine katılmak başka türlü açaklınması zor bir durum.Ki bu da, internet davranışları gibi, son 20 yılın davranışı.
Yani, hepsinde çığ etkili viralite var.
Ondan önce de zemberek etkili viralite.
Açımlaması:
Günümüz yaşamı, insanı aşırı standart bir yaşam sürdüğünün bilincine vardırabiliyor. İnsanlar da, farkılılık olsun diye, bu 3 davranışı gösterebiliyor ama bu da konfeksiyon davranış olmuş olalı çok oldu.
Burada sorun, hayranlığın boğuculuğa vardığına hangi noktada karar vermenin zor olduğu.
Bir de trollüğün, hayranlıktan mı, gıcıklıktan mı ileri geldiğinin kimi anlaşılaması. Sonuçta, işin içinde aşırı ironi var.
Ancak bizcesi iş sonunda, Museviler’in sarı yıldızla imlenmesine varıyor. Fan da, trol de, stalker da, kurbanını çaprazla işaretlemiş ve tebeşirlemiş oluyor çünkü.
Dipnotlar:
Bir:
‘Stalker’, Tarkovsky’nin filminde kullandığı anlamıyla, ‘iz sürücü’demek ve bu da epistemik / informatik / kognitif bir kavram ve davranış.
Oysa, başlıktaki 3’ü de anti-epistemik / anti-informatik / anti-kognitif birer davranış.
70 küsur yıllık Bilgi Çağı’nda, çağdaş insanların % 99,99’u böyle davranıyor.
İnternette ve siberuzayda bile. Örneğin hiç kimse, Wikipedia’da en yeni bilimsel kavramları, örneğin yerçekimisel dalgaları aramıyor. Konu haber olunca belki arıyor ama modası geçince aramıyor.
Açmaz da burada zaten.
İki:

Pozitif duygunun oldukça negatif sonuçlara varabileceğini de imliyor bu fay hattı. Sevdiğin kişiye zarar verdiğinin bilincinde olamıyorsun yani. Bunun eski ve arabesk formu, ‘seni sevmeyen ölsün’ ve ‘benim olmazsan, toprağınsın’ olmakta.

Hiç yorum yok: