Salı, Mart 29, 2016

Thomas Harris ve Sjöwall-Wahlöö

Çok tuhaf, hiç böyle bakmamıştım:
Harris, 10 kitaplık malzeme yazdıysa, ilki terör, sonraki hepsi seri cinayet üzerinedir.
Sjöwall-Wahlöö ikilisi ise, 10 kitaplık bir polisiye dizisi yazmıştır. Bunun 9’u cinayet, sonuncusu terör ile ilgilidir.
Bu, bir bakışımdır: Estetiko-politik bir simetri.
İlki 1975-2015 arası, ikincisi 1965-1975 arası eser vermiştir. Ki bu da, ters-bakışımlıdır.
Şerh:
Martin Beck’te aslında seri katil öyküsü / cildi yoktur. Bir ciltte, sahte seri katil öyküsü vardır, seri cinayet görüntüsünde asıl hedef olan bir polis öldürülür, 8 kişi daha nedensiz öldürülür ki bu nedensiz-cinayet için sapa bir örnektir ayrıca. Bir ciltte de, bir eski polis, bir eski polisi öldürerek, seri katil olmaya başlar, arada polis dolu bir helikopteri alaşağı eder ki bu da, hem toptan cinayet, hem de  terörizm olur, arada Beck’i de vurur, Beck’in 10’luk dizi sonunda ölmemesi okurun isteğiyledir, aslında yazarlardan biri kanserden ölüme mahkumdur (Wahlöö). Terör cildi de, başbakan terör nedeniyle ölmez, hiç kimse de ölmez, çünkü 6 kişilik Beck ekibinin tamamı, bombanın yerini önceden tahmin eder, bomba bertaraf edilir, sonra hafif üşütük bir kadın onu vurur, başbakan terör olayından sağ kurtulduktan sonra.
Not:
Brüksel Mart 2016 terör olayında, Türkiye’nin bilgi verdiği  İstanbul’daki Belçikalı polis ise, gereken bilgiyi zamanında Belçika’ya iletmemiş: Komik bile değil, zavallıca.
Ancak bu durum, o kadının o başbakanı vurmasının sanattaki izdüşümü olmakta, estetiko-politik olarak.

(28 Mart 2016)

Hiç yorum yok: