Çarşamba, Mart 30, 2016

Roman Yazan Yapay Zeka

Az kaldı ödül alıyordu:
“Bir Japon yapay zeka programının ortak yazarlığını yaptığı kısa roman ulusal edebiyat ödüllerinde ilk aşamayı başarıyla geçti.”
Yapay zeka konusu, en başından beridir yanlış kavramlarla tanımlanageliyor. Bunlardan biri de, yapay zekaların roman veya zeka yazamayacağı, çünkü bunların insanın muhteşem zekasına mahsus olduğu yönündeki geyikti.
Öyle olmadığı en son ortaya çıktı.
Daha önce de ortaya çıktı ki yapay zeka, satranç veya go gibi zeka oyunlarında insanları yenebiliyor.
Hatalı diğer bir tanı zihin. Primatların da bilince ve varlık bilincine sahip olduğu kesin. Bnun biyolojik ve yapay zekasal olarak tanımlanabileceği de açık. Yalnızca, temel bilinç tanımı yok ve bilinç çeşiteri deb irden çok.
Dönelim edebiyata:
Yıllar önce, Türkçe yıllıklarından birinde, yeni dönem şairlerin şiirlerinin ne denli standart olduğuna ilişkin ironik bir metin okumuştum. Aynı şiirden 100 tane falan şiir üretilebiliyordu ve formülü de belliydi.
Devamında:
Uzun dönemli ve çok miktarlı yazan yazarların, roman da yazsalar, aslında tek bir hiprteksti yazıyor olduğu ortaya çıktı.
Yani olay, tümdengelim, tüme –varım değil. Büyüük bir metin var, sen yazarken oradan eksiltiyorsun zihninde. Çok çok yazdıkça da, oraya asimptotlanıyorsun.
Salakların bunu anlamaları 70 yıl sürdü. Bazı salaklar hala inkar kültündeler.

(29 Mart 2016)

Hiç yorum yok: