Pazartesi, Mart 28, 2016

Cihad-Haçlı Seferi ve ABD-IŞİD Ayırtsızlığı

Yeni ve farklı bir tanım olarak, ayırtsızlığı ‘tezin ve antitezin aynı sonuca varması’ olarak da tanımlıyoruz.
Örneğin marksist Dünya Sistemi de, 1980 sonrasıki neo-liberalizm de, birbirlerinin antitezleri olduklarını önesürseler de, tarihi ekonomik determinist olarak yorumlarlar.
Cihad ve Haçlı Seferi ise, aynı tektanrılı din geleneğine sahip olarak, kendi dinlerinin Dünya’daki tek din olması savında ayırtsız durumdalar.
ABD ve IŞİD ise, İslam’ı tanımlamada ayırtsız kaldı. Biri düşmanın imajını tahayyül olarak, biri kendini tahayyül olarak.
Taliban militanları 1980’lerde, Türkiye alan uzmanı ve CIA elemanı Fullar eşliğinde ABD gezisi yaparken, bir ABD İslam Cumhuriyeti’nin en güzel seçenek olacağını savlamışlardır. ABD’yi değilledikleri yoktur, yalnızca başına geçmek isterler, o kadar.
ABD ise, Taliban’dan başlayarak, kendi kültürel zihniyetinde tuhaf bir İslam hayaleti inşa etti. Taliban’dan el Kaide’ye, oradan da IŞİD’e uzanan bu toplu bilisiz hayalet, en sonunda kendisini, tam da ABD gibi tanımlamaya başladı:
Dünya jandarması bir güç.
Tarihin makro dönemselliklerine baktığımızda, dönüm / büküm noktalarında, böylesi ayırtsızlıkların olduğunu gözlüyoruz.
Ayırtsızlık mı bükümü yaratıyor, büküm mü ayırtsızlığı yaratıyor, orası kesin değil. Dolayısıyla, burada bir neden-sonuç döngüsellik geçici-kapanması gerçekleştiğini modelleyebiliriz.
İlk cihad dalgası, 500 yılın ertesinde, ilk Haçlı Seferi dalgasını yarattığında, 10 tane dalga ertesinde, 500 yıl daha geçince, koloniyalizm dalgası da gelebildi.
Bugün için, yeni cihad ve yeni haçlı seferi dalgacıkları için, 500’er yıl yok elimizde israf edecek. Sistem aşırı tümleşik durumda, her katkı zemberek etkisinde birikiyor. Hacıyatmaz durumundan çok, zemberekli birikimin yarattığı çığ durumu var. Yani, yıkım çığları olmaya daha yatkın tarih bu döneminde.
Ancak, hala Dünya’nın yarısı Hristiyan veya Müslüman değil.
Ancak, hala Dünya’nın en az yarısı globalleştirilemedi.
Ancak, az da olsa, İslam’dan ve Hristiyanlık’tan çıkış var.
Ancak, artık ateizm var: 40 yıl içinde Dünya 6 eşit dinsel dilime gelecek ve 1’i de ateizm olacak kadar.
Ancak, ne yazık ki hala Orta Çağ kuralları geçerli.
Ancak, ne yazık ki yine ve hala Kavimler Göçü var.
Ancak, hala ve yine üniversite kampüsü ve kütüphanesi bilgiyi korumak için tek yol, yani bilginin halktan kaçırılması ve halkın bilgiden uzak tutulması; yoksa bilgi ölecek.
Yani:
Makro karşıt kategorilerin savaşımı, kırınım parçaları yaratıyor, yarattı, yaratacak.
Bunların bir bölümü belli bir süre sonra, tarihsel neo-eksodus silsilesi demek olacak.
Ve bu kez bu, rönesans üzerinden olamayacak gibi.
Yeni bir şey daha tanımlanacak gibi.
Ve bu kez bu, meta-hümanizm üzerinden oldu gibi.
Dünya devleti veya nihai barış olmayacak gibi.
Epsilon-mutasyonlar olacak gibi.

(27 Mart 2016)

Hiç yorum yok: