Pazartesi, Mart 21, 2016

Kılıfsız Zeka Sorularına Tükürüklü Notlamalar

“Apple, Google, Microsoft, Facebook, Amazon gibi firmalar, işe alım yaparken, adayın düşünme yöntemlerini, problemlere ve olaylara yaklaşımını ve metodolojisini görmek için çok garip gözüken sorular sorarlar.
Bu soruların çoğunlukla doğru bir cevabı yoktur. Çok farklı, çok değişik sonuçlara ulaşılabilir. Dediğim gibi, firmanın asıl amacı adayın soruyu keşfetme çabasını görmek, sorduğu soruları dinlemek ve ne kadar geniş - sıradışı düşünebileceğini gözlemlemektir.
Bu soruları, Hindistan'da yayın yapan ‘Indian Times’ derlemiş. Bu şirketlerde bolca Hintli mühendis olduğu düşünülürse hiç şaşırtıcı değil.”
+
Tümüyle raslantı olarak, tümüyle bu sorulardan oluşan bir kitap okuyorum şu sıralar. 100'ün üzerinde soru var. Yanıtlarıyla birlikte okuyorum onları. Ve: Birçok sorunun hatalı olduğunu gördüm. Bunu şunun için söyledim: Hiçbir insan kaynakları yöneticisi, kendinden zeki veya kendinin hatasını bulan birini işe almıyor / almaz: Sıkıyorsa, sorunun hatasını söyle orada. Cüceli soru, orada yaşlılarlı. Örneğin soru, herhangi bir cücenin ölmeyi seçebileceğini veya ölmek üzere olduğunu içermiyor. Grup-içi konuşma da, işbirlikli veya düşmanlı olabilir. Örneğin ilk ve en uzun cüce, işbirliğini reddedip, stratejiyi bozabilir. İşin önemli yanı, bunların ticarette ve savaşta aynen gözlenmişliğidir. O nedenle varabildiğim çıkarsama şu: Gerçek olmuş olayları analiz ettirmek en iyisi ki yorumlarla istatistik analiz veri tabanı da oluşmuş olur. En büyük başarılar ve en büyük başarısızlıklar incelenebilir. Ve inanın, onlar müstakbel çalışanı daha zorlar. İnsanların kafası, gerçek durumlar için, daha az çalışıyor çünkü. Çok film seyretmekten dolayı olabilir bu.
+
Bu soruların en sakat yanı, sorular hakkında soru sorma hakkının olmaması.
+
Bir yanıt:
Anlaşma yaparken diyorlar ki herkes, kendi önündekinin şapkasının rengini söylesin. Böylelikle, sadece en uzunu ölüyor .
+
Benim buna yorumum:
En uzun cüce de, keriz-ölü olmaktansa, dev'e durumu söyleyip, bir şans kazanır. Öbür türlü, nasıl olsa ölecek. Bu türlü, bir tek o sağ kalabilir, diğerlerei de ölebilir, devin kafası kızar çünkü.
+
Yani:
Hiçbir insan, kendisinin kesin öleceği grup davranışlarında, kendini şakkadanak feda etmez.

Bir çalışan-adayı, bana yukarıdaki yanıtı (1 ölü, 9 sağ olanı) verse, bir daha yanına yaklaşmam bile, değil işe almak.

Hiç yorum yok: