Pazar, Mart 27, 2016

Metafor: Kronik Libido Kifayetsizliği

Geleneksel tüm kültürlerin ve standart biyografilerin sorunudur bu.
Bunu; proto-feodal, feodal ve sanayi kültürlerinde gözledim. 2. Sanayileşme ve internet kültürü, tarihin libidosuz dönemine kendiliğinden denk geldiği için, o döemin ikinci ve sonraki dönemlerinde durum değişebilir. Düzenli avcı-toplayıcı toplumlarda bunun sorun olmadığı önesürülür antropologlar tarafından. Ancak onların da, Polinezyalılar gibi, sonraki kuşaklar tarafından pişirilip yenme riski var. Yani, libidolu-barışlı toplumlar da risk altında ama başka açılardan.
Kronik libido kifayetsizliğini, insanların heyecan eksikliğine bağlıyorum. Heyecan eksikliğini de, oturmuş kültürlerin tekdüzeliği sağlıyor. Korkusuz todlumlarda korku filmleri icat ediliyor. Yani, hala kormaya gereksinimimiz var evrimsel açıdan.
Peki, libido icat edilbilir mi?
Klasik yaratcılık çizgisi bunu belli biçimlerde yapıyor ama belli yaratıcılık zorlamaları libidoyu eksileyebiliyor bile. İyiliksever etkinlikler bunu seyreltik yapıyor.
Asıl sorun, klasik yaşayanların, libido eksiliğinden yakınırlarken, yaşam biçimini değiştirmeyi hiç düşüememelieri. Bu metnin notlanmasının nedeni de bu.
Açmazı koyanlar insanların kendileri yani.

(26 Mart 2016)

Hiç yorum yok: