Pazar, Mart 20, 2016

Gönül Tol, Ömer Taşpınar, Ruşen Çakır

Ruşen Çakır, Metis Yayınları’nın piyasaya akil diye sürdüğü biri.
Aynı zamanda, insanlık suçuna yakın suç işleyip, hüküm giymiş birinin parti başkanlığında, o partiden milletvekili adayı olmuş biri.
Entelejensiyalık seçimi bariz yani.
Aydın Seylen üzerinden, Türkiye’de herhangi bir konunun uzmanı sayılanların, o konuda nasıl büyük-büyük hatalar yaptığını imlemiştik.
Hesapça Hüsnü Mahalli, Suriye uzmanı idi. Son 3 yılda hiçbirşey söyleyemedi. Çünkü söyleyecek bir şeyi yoktu. Taşıma suyla savaş durumu onu aştı.
Ruşen Çakır da öyle ama epeyi konu değiştirdi. Fethullah ile ilgili söyledikleri küllüm boş çıktı örneğin. Ağar konusunda hiçbirşey söylemedi örneğin.
Son zamanlarda ise, Skype üzerinden, ‘Transatlantik’ başlıklı, 2 ABDde çalışan Türk gazeteci ile görüntülü-sesli söyleşiler yapıyormuş. İnternetten öğrendik. İzleyelim dedik.
Bunlardan 17.03.16, 17:00-17:30 olanını izledik ve kof bulduk.
Örneğin Çakır şöyle bir saptamada bulundu orada:
Türkiye Kuzey Irak Kürt oluşumuna karşı çıkmıştı ama şu an onlarla en pozitif ilişkide olan o. Artı, Kuzey Suriye Kürt oluşumu için de böyle olabilir.
Ancak, şunları söylemedi:
İlk-Barzani momenti taa 1991 tarihli. O tarihten beridir 25 yıl geçti. Bölgede 25 tane falan savaş oldu. Konjonktür bir sürü takla attı. TC Barzani’ye yanaşmadı, Barzani TC’ye yanaştı, çünkü İran ve Talabani gibi düşmanları var onun. Müttefiksiz olamaz yani.
TC, istese de istemese de, Öcalan, onun desteklediği Salih Müslim ve Barzani’nin karşıtı Talabani ile kendiliğinden şeker renk durumda. Yani, geçici de olsa şu an TC’nin tek Kürt müttefiki Barzani. Hiç olmamasından yeğdir, durumundayız.
1991 veya 2006 tarihli bir Kuzey Irak Kürt devleti, TC’nin işine hiç mi hiç gelmezdi. Ancak, 2021 tarihli bir Kürt devleti, pekala TC’nin işine gelebilir. Tabii, bunu da göreceğiz. Tarih, daha çok ters ve düz takla atakca yani 5 yılda.
Örneğin hepi topu 5 yıllık, yani 2011 sonrasıki bir oluşum olan IŞİD, şu an hem Kürtler’in, hem Türkler’in, hem Araplar’ın düşmanı. Bu, yeni ve epey farklı bir durum. Asıl gerilim ise, yalnızca 2 yıldır var.
ABD bile, Esed yerine, IŞİD’İ birincil hedef olarak koydu.
TC ise, acaip bir ters takla atarak, başta IŞİD ile bir biçimde saklı-olumlu bir bağ kurdu; sonra IŞİD, kendisine uzatılan eli ısırdı, şimdi ise, olumlu-olumsuz kırması bir durum var ortada: Olumsuz görünen, olumlu saklı olarak.
Yani:
Şu anki tek ikilem, Kürtler’in kendi aralarındaki 4’ün 1’li, 2’li, 3’lü, 4’lü kombinasyonları değil, IŞİD x PKK çatışması. Eğer dost olurlarsa, herkes yanar. Bunun olmaması için hiçbir neden yok. olması için neden ise, az da olsa var. Yalnızca, bunun götürülebilirliği çok zor, dua edelim ki böyle de kalsın.
Kaldı ki Afganistan-Taliban 1980’den beridir, 35 yılı aşkın sürelik bir şeriat yangınına benzin dökmüşlük var ortada.
Yani:
IŞİD gidecek ve yenileri gelecek. Yenisi değil, yenileri. Bunu herkes biliyor ve söylüyor.
Bu zirve-şeriatçı-Arap oluşumlar, Kürtler’i de yakar, Türkler’i de, Araplar’ı da.  Allah’tan Hasan Sabbah çıkaramıyorlar. O da olursa, atom bombacıkları kaçınılmazdır.
Tüm Ortadoğu halklarını yakamayacağınıza ve Çernobil bölgesi göre, bunun üstesinden gelmek, bu saattan sonra, imkansıza yakın zorlukta.
Çakır, bunların önemli bir bölümünü bilmez, bildiklerini de işine gelmediği için söylemez. Çünkü, hep öyle yaptı.
Çünkü o bir dezenformatör.
Ancak bir jest-replik hatası içinde:
Çandar’ın 10 yıl önceki ağır abi tavrına, o da girmiş. ‘Sana para ödeyenlerin, anında senin ikameni bulabilecekleri’ni unutmuş.
Dündar içerideyken, sen dışarıdaysan, söylediklerine pek kimsenin saygı duymayacağını da unutmuş.
Yani:
Çakır Çandar’ın son demleri gibi, giderayak kendince şanını sürüyor, Bulut gibi. O da ekranda çok hönkürdüyor. Omuz atıyor, gerdan kırıyor.
Sorun şu ki 1. Cumhuriyet her 5 yılda 1, bunlardan 15-20 tanesini çöplüğe attı. 70’er yıl gazetecilik yapmış Altan ve Arcayürek adını, bugünün gençlerinin hiçbiri bilmiyor örneğin. Tirajlar 1 milyon iken, 100 bin kişinin okuduğu kişilerdi bunlar. Altan habire gazete değiştirdi, Arcayürek gitti Demirel’e danışman oldu.
Yine de dilerim bundan 20 yıl sonra o Çakır videoları silinmemiş olur. Tarihe ibretlik diye izleriz yeniden yeniden.
Dipnot:

Videolarda bazı yerlerde atlamalar var. Silinme ve düzeltme, akla geliyor.

Hiç yorum yok: