Salı, Mart 15, 2016

Edebiyat Türleri

2000’lerin başında, 60 küsur edebiyat dalı tanımlamışız:
“Edebiyatı; roman (en az 20 altdal: tarihi, nehir, fantazya, polisiye, korku, gerilim, macera, erotik, porno, bilimkurgu, çocuk, genç, aşk; gerçeküstü, bilinç akışlı, dışavurumcu, vb), kısa roman, uzun öykü, öykü, kısa öykü, anı, yaşamöyküsü, özyaşamöyküsü, portre, günce, gezi, deneme, anlatı, düzyazı, monografi, makale, risale, araştırma, inceleme, derleme, alıntı, montaj, kolaj, karma, söyleşi, röportaj, fıkra, kronik, köşe yazısı, haber (en az 10 altdal), eleştiri, polemik, mizah, hiciv, söylence, efsane, destan, epope, fabl, masal, cingıl, mektup, özet, yorum, akademik tez, şarkı sözü (en az 5 altdal), dans librettosu, opera librettosu, anket, çizgi roman metni, şiir (en az 20 altdal), radyo skeci, oyun (en az 10 altdal), senaryo, sinopsis, libretto sinopsisi, belgesel olmak üzere, 100’ün üzerinde altküme olarak tanımlıyoruz.”
Edebiyat, kurmaca olan ve olmayan olarak, temelde ikiye ayrılır.
Kurmaca-dışı’yı edebiyat veya güzelyazın saymayan çoktur.
En çok ürün verilen alanlar ise; güzelyazın sayılan şiir, öykü ve romandır.
Tüm Dünya’da basılan kitaplar toplamı ise; 1985 gibi, edebiyat, insan bilimleri, temel bilimler olarak, kabaca üç eşit parçaya bölünmüştü.
Mektup ve günce, yazmanın hazırlık alanı sayılabilir.
Günce, mektup, öykü; edebiyatın 1., 2., 3. tekil kişi kipi sayılır.
Bu; günce, mektup, deneme / eleştiri olarak da tanımlanabilir.
Günce ve mektuptan uzak durulması ise, dürüstsüzlük olmakta.
Bilimkurgu romanda, 1990 sonrasıki politik gerilimsizlikte, aşırı bir verim ve nitelik düşüşü yaşandı. Bu da bize, yaratıcılığın gerginlikten beslendiğini imliyor.
Okunası yeni polisiye roman yazımı çok zor görünüyor ama İsveç; Wahlöö-Sjöwall, Mankell, Larssen üçlüsü ile, 1965, 1985, 2005 boyunca, yeni ve farklı polisiye roman yazılabileceğini gösterdi.
Dünya tarihinde okunası ilk 100 kitap arasında roman yok.
Tarihi en çok etkilemiş kitaplar, ahlak, din, siyaset ve hukuk alanında. Yani, insanların birbirlerine karşıki davranışları hakkında. Yani insanlar, bunu beceremiyor demektir. Çünkü aşk yoksa aşk romanı yazılır gibi, eksikliği olan konular hakkında yazılı genelde.
100 alanın 3’üne sıkışılıp kalınmasının, bir tür agorafobi olduğunu imleyip konuyu bağlayalım.
Dipnot:
Günümüz ABD İngilizce’sindeki tür ayrımları da burada var:

Metnimizin en başındaki listeye pek benzemiyor açıkçası. Sayı ise daha kalabalık: 200 gibi.

Hiç yorum yok: