Çarşamba, Haziran 21, 2017

Alevilik ve Hukuk

Durum şu imiş:
“Üç gün önce 70-80 şubesiyle ABF’nin en önemli bileşenlerinden biri olan Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkez Yönetim Kurulu, yazılı bir açıklamayla federasyonda görev alan yönetim, denetleme, disiplin kurulu asil ve yedek üyelerinin görevlerinden istifa etmelerine karar verdiklerini bildirdi.
ABF Genel Başkanı Muhittin Yıldız; AKD’nin federasyonun olmazsa olmaz bir bileşeni olduğunu ve bunun bir AKP operasyonu olduğunu, Alevi toplumunu ve büyük bedeller ödeyerek oluşturdukları kurumlarını, bir kişinin anlayışına teslim etmeyeceklerini ifade ederek tepkisini dile getirdi.”
Veli Büyükşahin şöyle düşünüyormuş:
Alevilik’te rızalık kurumu var. Bu karar için, oradaki tüm Aleviler’in tek tek rızalığı gerekir.
De ama öyle mi?
Demokrasilerde tüm kararlar oybirliğiyle alınmaz ki.
Keza, dernekler hukuğu açısından, her karar tüm üyelerin onayıyla alınmaz ki.
Burada Büyükşahin, gayrınizami şarj yapıyor. Damara oynuyor.
Tersinden bakalım:
Daha 40 yıl önce, rahmetli Ümit Kaftancıoğlu, Alevi kutlamalarındaki yemeklerde gençlere negatif ayrımcı tutum sergilendiğini gözler ve röportajında bunu belirtir.
Büyükşahin gibiler, 40 yıl öncesinden gelen ve Çamuroğlu uzlaşma çizgisine dek geçilen yolda, ne muhalefet yapmışlar da, durup dururken şahlanıveriyorlar?
Aleviler, Türkiye sınırları içinde en az 4 ayrı altküme içerir. Bunlar, değil tek bir federasyonda toplanmayı, birbirlerinin varlığını bile inkar ederler. Aleviler içinde günümüz hegemon çizgisi, kendilerini en bir Türk sayan Türkmen boyları çizgisidir ve onların da Türklük’leri çook tartışmalıdır. Ne eski dilleri, ne eski dilleri, ne eski ırkları, eski Türkler ile hiçbir ilinti taşımaz. Yalnızca 10. Yüzyıl gibi, Türkik denilen yayılma rotası üzerinde yer alan kavimlerdir yalnızca onlar.
Hukukta ilkin doğruyu söyleme ilkesi vardır.
Büyükşahin bunu yerine getirmemiş.
Dipnot:
Siz hiç Anadolu’da çekik gözlü Türk veya Alevi gördünüz mü? Yakın zamanlarda Orta Asya’dan göçenler dışında yoktur.

(20 Haziran 2017)

Hiç yorum yok: