Pazartesi, Haziran 26, 2017

Sevgi Soysal - Latife Tekin Dikmesi

Soysal 1936, Tekin 1957 doğumlu. Aralarında ana-kız kuşağı farkı mevcut yani.
Her ikisinde de kadın beyhudesi ve nafilesi, kader gibi yaşanmış ve yazılmış.
Soysal’ınki, Ankara boz-gri’sili kadın yazarların libido frijidizminin, Aral’vari ‘Ağda Zamanı’ ve artı, Soysal’ın ‘Yürümek’indeki ‘çocuğunu boğarak özgürleşmek ve onu özgürleştirmek isteyen anne’ metaforu ile tanımlı.
Tekin’inki, korumak istediği ama doğuştan olamadığı fakirlik / proleterya / gecekondulu lümpenliği ile tanımlı.
Soysal, son kocasının soyadıyla tanınmaktan malul. Tekin, aynı soyadlı bir erkekle birlikte olmaktan ve onu hep kollayıp gözeten aynı soyadlı abilerinden malul.
Her 2’sinin dikmesi, Perihan Mağden veya Aslı Erdoğan olabilirdi ama bunu denemediler bile.
Mağden de, Erdoğan da, birden çok kuşaktır (küçük de olsa) burjuvalık ve yabancı dil öğreten liselerde okumuşluk ile pekala Batı’ya doğru dikme alabilirdi. 2’si de bunun yerine, Doğu’ya ve Kürtler’e doğru dikme aldı ve tarihin kuburuna ve kabirine kendisini gömdü.
Soysal 1976’da vefat etti, dolayısıyla Tekin ile yüzyüze gelmiş olabilir pekala.
Mağden ve Erdoğan ise, (yine yabancı dille eğitim yapan bir) aynı üniversiteye 5’ten çok yıl arayla girdiler, yani orada karşılaşmış olmaları zor.
Bu karşılaştır-karşıtlaştır dikmeleri / vektörleri, hep boş / 0 küme olmakta. Yani hepsinin de, eksodus vektörünü yaratmamış, tasarlamamış, hatta bunu yapmak akıllarına bile gelmemiş olmasını betimlemek için. Nafilelik de, beyhudelik de, bu zaten.
TC kadın altkümesinin en elit altkümesinde iken bile, bunu denemediler. Oysa koşut zamanlarda Le Guin, taoist-anarşizmi tasarlıyordu, hem de bir bilimkurgu romanda.
İşte o nedenle naturalist roman, bilimkurgu romandan daha yalancıdır, daha az gerçekleri dilegetirir, daha az epistemiktir.
Zaten bu kadınları kabire ve kubura gömen de, bu sevgiseverlikleri ama bilgisevmezlikleri oldu.
Çıkış örneği / kanıtı:
Erdoğan, CERN’de bilimci olmaktansa, öykücü olmayı yeğledi. Bu türden bir tercih, diğerleri için de geçerli olurdu.

(25 Haziran 2017)

Hiç yorum yok: