Salı, Haziran 06, 2017

Terör Notları

Taklit terör: İngiltere başbakanı bu terimi kullanmış ama yanlış ve eksik bir ifade olmuş. Taklit değil, simülasyon / benzetişim bu. Nasıl ki savaş el kitapları var ve savaş akademilerinde okutuluyor, aynı biçimde (sanıldığının tersine, 1960’lardan beridir değil, 19. Yüzyıl’dan beridir) terör el kitapları da var. Nasıl ki Sun Bin Sun Tzu’ya şerh yazdıysa ve onun savaşsal-kuramsal yanılgılarıyla alay ettiyse, aynı durumlar terör için de geçerli. Sivillere yönelik terörü, epeyi ironik olarak ABD’liler icat etti, en eski moment 1966 tarihli. Olay seri katillikten seri teröristliğe evrildi (ki bunu da ayrıca yazdık).
IŞİD 3.0 ve 4.0: Biz bunu; Taliban Afganistan 1980’e kadar uzattık. Bu durumda en az 10. sürümdeyiz. İronik olarak bu terör, 1980 neo-liberalizmine karşı. Yani, ondan bağımsız olarak başladı ama ABD-AB ortak çabasıyla yıkılın eski-SSCB’ye karşı olarak ve bugün ABD-AB’ye karşı olarak duble antitezlik bir triyalektik durumunda. Bu arada; hem ABd, hem AB, hem de SSCB bu teröristleri kullandıklarını sandılar ve kendi sivillerinin ölümüne aslında hala aldırmıyorlar ve silah satışından kar etmeye bakıyorlar ama bu yol da açmazda epeyidir.
Terör paniği: Bir havai fişek patladı ve İtalya’da bir kentte panik çıktı. 3’ü ağır, 1.500 yaralı var. Bu da; sıradan insanların hala kendilerine ve birbirlerine zararlı olduğunu kanıtlıyor ve devletler hala kendi halklarını terör konusunda eğitmek için uğraşmıyor. Sivil savunmanın bir parçası olarak teröre karşı sivil savunma mutlaka öğrenilmeli.
Terörün maliyeti: 13,1 milyar dolar. Toplam 40 bin operasyonun maliyeti imiş bu. Eğer sayılar doğru ise, operasyon başına 300 küsur bin dolar ediyor. Bence o kadar ucuz olamaz ama resmi sayılar bunlar. Bu para, son 4 yıldır Suriye-Irak alanı için. Tek bir terör eyleminin maliyetinin milyon dolarlar olduğu da unutulmasın bu arada.
Not: Tüm bilgiler, 05.06.17 tarihli matbu Habertürk gazetesinden ama ironik olarak internet sitesinde bu haberler yok.

(5 Haziran 2017)

Hiç yorum yok: