Salı, Haziran 20, 2017

Beşer Şaşar, Arada Doğruyu Aşar

Kürşat Bumin de böyle biridir gözümde. Şunları yazmış:
“Önünüzdeki yazı için klavyenin başına geçtiğimde, Fransa’da milletvekili seçimlerinin sonucu henüz açıklanmamıştı. Ancak hepimiz biliyoruz ki sonuçlar açıklandığında, “dünkü çocuk” Macron’un şunun şurasında üç beş aylık geçmişi olan “Yürüyelim” hareketi (partileşmemek de yeni Fransız siyasal modası!) toplam seçmenlerin 1/3’ünün oylarıyla parlamentonun 3/4’ünü eline geçirmiş olacak.”
Bumin’in aşması bu kadar, sonra kaldığı yerden şaşmaya devam ediyor.
Fransa 2017 genel seçimlerinin 2. turuna katılım oranı % 45 ve 5. Cumhuriyet’in en düşük düzeyi oldu.
Sorun, Bumin’in sandığı ve önesürdüğü gibi, Macron’un AKP 2002 durumunu yakalaması değil. Sorun, artık tüm 1. Dünya ülkelerinde seçime katılım oranlarını, seçmenin siyasal sistemden umudun kestiği oranlara gerilemesi.
Ve bu da, yanılmış devlet olmak demek. Siyaseten iflas demek.
Biz bunun nedenlerini daha önce açımladık:
Macron, Le Pen’den daha sağda. Emekçi haklarını azaltmayı savunuyor, öbürü ise göçmenleri deheleyerek Fransızlar’a istihdam yaratmak derdinde.
Fransa seçmeninin ironisi ise şu:
Başkentleri Paris’in 1. ve 2. kuşak göçmeni % 35 iken, yani başkentleri düşmüş iken, göçmenlerin değil, Fransızlar’ın işsiz kalmasını sağlayacak birine oy vermiş olmaları.
Başkanlık seçiminin 1. turunda Le Pen’e % 20 gibi oy verikne, genel seçimlerin 2. turunda ona yalnızca 8/550 miletvekili kazandırmaları.
Biz de bunu 2002’de yaşadık ama tam seçimde:
ANAP-DYP kasıtlı gayrınizami şarjını hatırlayın: Birleşeceklerken, son anda başvurmayıp, 2’si de % 10’u geçemedi. Bir önceki seçimde % 10 barajını geçemeyen CHP, 2. parti oldu. GP, 3 ayda % 7 aldı.
E, noldu?
30 küsur yıllık eski ANAP’lı Çiçek ve AKP’nin hapise koyduğu DYP’li Ağar, hala ortalıklarda.
Macron da, siyasete Sosyalist Parti’den girdi ki buna hala popomla gülerim: Şaşı Hollande, şaşı bak şaşır oldu. Şapkasını alıp tüydü. Şimdi toplasın birileri eski pislikleri.
Çok şükür ki artık internet ve kalıcı kayıtlar var.
Dolayısıyla, yazdıklarımıza katılmayanlar, açar tek tek verileri incelerler.
Bumin de, liberal demokrat bir yazar olarak, asansör yazar olur, gider gelir, yedek oyuncu olarak, adını andığımız siyasetçiler gibi, yeniden oyuna sürülür.
Yani:
Benim oğlum bina okur, döner döner gene okur.

(19 Haziran 2017)

Hiç yorum yok: