Çarşamba, Haziran 21, 2017

Kürtler'in Devletsizliği Tezi Faşistçe mi?

En sonda yazacağımızı baştan yazıyoruz: Bizce değil.
Bugün Dünya’da 200 civarında devlet, 6 bin civarında halk-dil var.
Tarihteki ortalama devlet sayısı ise, 100 civarında. Halkların sayısı kabaca aynıydı.
Yani:
İlk devlet kurulduğundan, yani tarih başladığından beridir, halkların % 1,5-3’ü ancak devlet kurabilmiş. Bu bir.
Kürtler’in yüzyıllardır devlet kurma arzusu ama bunu becerememişliği var. Bu iki.
Türkler’in 150’den çok devlet kurup hepsini batırmışlığı var: Yani, kurulan devletler er veya geç batıyor. Bu üç.
İnternetteki anarşist gruplarda muhatap olduğum epeyi Kürt genci devlet kurmalarını istemiyor. Zamanında Museviler, İsrail’in kurulmasını da istememişlerdi. Zamanında Türkler, ilk Türk devleti Göktürk devletinin kurulmasını da istememiş ve kuranları çinlileşmek ile nitelemişlerdi ve bu süreç, aralarında iç savaş yarattı. Bu dört.
Kürtler’in devlet kuramamışlığının bir nedeni de, sürekli proto-feodal kültürel mod evresinde kalmaları. Bu da, bildiğimiz aşiret savaşını yaratıyor. 19. Yüzyıl’ın sonunda ve 20. Yüzyıl’ın başında bu, Talabani-Barzani aşiretleri arasındaydı. 21. Yüzyıl’da buna Öcalan ve Müslim sektleri de eklenmiş oldu. Bunların tek bir devlette birleşmeleri gerçekleştirilmesi imkansıza yakın durumda bir proje. Bu beş.
Şimdi, devlet ve Kürt tarihi hakkında bunları yazmak, ancak doğruyu söylemektir, faşizan tezler üretmek değil.
Tabii tartışma, abuk sabuk düzeyde de sürdürülebilir:
Bir Akit yazarı döktürmüş:
“Kürt olmak "devletsiz" olmaktır. Kürt "devletsiz" olduğu için "Kürt"tür.  Kürtler asırlardır "devletsiz"dir. Kürtlüğün alamet-farikası "devletsiz" yaşamaktır. Devletli Kürt, "Kürt" değildir. Eğer "Kürtlük"  diye bir şey varsa, bu "devletlilik" değil, devletsizliktir. Kürtleri "kürtlükten" çıkarmanın en kestirme yolu, onlara bir devlet dikte etmektir.
Bu, Kürtlerin tercihi değildir, yazgılarıdır. Bu coğrafi ve tarihsel yazgıları nedeniyle Kürt halklar "devlete" yeteneksizler. Kürtler hayatın başka alanlarında rüştlerini ıspatlamış halklardır. Fakat devlet kurma pratiğinden yoksundurlar.”
Bu ise, faşiste değil, salakça bir sav. Faşistlerin niteliklileri ise, aptal olmazlar.
Malumunuz Osmanlı, kendine hiç Türk demedi, hep Devlet-i ali Osmaniyye dedi. Türkiye’ye Türk diyenler, antitez Batılılar oldu hep. Bunlar ise, yeni-Osmanlıcı ve ulusçu değil, ümmetçi. Yani, baştan ofsayt durumda yazar.
Kürtler devlet kurunca, Kürtlük’ten çıkamayacak, onun yerine yerleşik yaşama geçeceklerdir. Bu, Çin-Türk ikilemi tartışmasında da aynıydı. Kürtler ise, devlet kurmaktan bağımsız olarak, yerleşikken bile göçer zihniyetle yaşıyorlar. Ancak, Dünya’nın ve tarihin en büyük devletini kuran Moğollar’ın da yerleşik olmadığını hesa katmak gerek.
Şerh: Devlet kurmak, sabitlik kabul edilir ama bu göçer-devlet tipinde, barbarlık ve yıkım baki kalır. O nedenle Moğolar, fethetti ama yönetemedi ve çok değil 50 yılda ülkeleri parçalandı.
Alıntı metindeki en önemli parça yazgı. Halkların yazılı yazgısı yoktur, halklar kendilerini ve tarihi değiştirebilirler. Sorunsal, Kürtler’in bunu yapıp yapamayacağında. Biz, en son pratikleri olan son 34 yıllık süreçte bunun tersini kanıtladıkları savındayız. Devlet kuramayacaklıklarının bir nedeni de: Talan-yağma devleti olmaz, mafya devleti olur ki böyle devletler oldu da.
Kürtler’in devlet kurma eksikliklerinin en önemli ayaklarından biri de dış destek. Kürtler, onu kendilerini sayıyorlar ama ABD tarafından belki 10 kere ihanete uğramış durumdalar.
Argüman böyle yapılır, abuksama ile yapılmaz.
Bedel Boseli öyle yapmış ama:
“Bu bilgiler temelinde bu makaleyi okuyun. Göreceksiniz ki Allah'ın adaleti ve gerçek İslam sadece Kürtler’in yüreğinde var. Ortadoğu'da örnek devlet kurabilecek tek güç sahibi toplum Kürtler’dir. Gerisi tartışmasız putperesttir.”
Breh breh breh:
İslam’ın kılıcı Kürtler. Bu kadarını Hüda-Par bile yapmadı.
Bizim önerimiz şu:
4 ülkedeki Kürtler, kalabalık bir şura toplasınlar. Belki 1 yıl, kapalı kapılar ardında quod libetique yapsınlar. Devletin getireceklerini tartsınlar. Sonra da kararlarını versinler. En sonda da, devlet kurma kararının bedelini ödeyince, ağlak yapmasınlar.
Dipnot: O toplantı tutanakları da, zaman aşımı süresi sonuda, kamuya açık duruma konsun.
(21 Haziran 2017)

Hiç yorum yok: