Cumartesi, Haziran 10, 2017

Alter Ego ve Çokkişiliklilik

Alter-ego tanımı olarak internette ilk karşıma çıkan sayfada şöyle denmiş:
“Alter ego, kısaca diğer-ben, yardımcı-ego, bana benzeyen bir başkası olarak tanımlanabilir.”
Zihin bulandırıcı tanımlar.
Bu 3 kavram, birbirinden çok farklıdır ve 3’ü için farklı sözcükler gerekir bizce:
Bir: Diğer-ben, çokkişilikliliğin ikinci kişisidir. Aslında, 3. ve diğer sayı sıralamalarını hesaba katmaz.
İki: Yardımcı-ego; roller ve statüler dizisi olarak, farklı statülerde farklı roller oynayan yardımcı oyuncular gibi düşünülebilir. Böyle olarak, alter ego tanımına en çok uyan olur.
Üç: Bana benzeyen bir başkası, istatiksel olarak yüzlercedir. Çünkü, 100 ila 1.000 tip insan varsa, eğer bir insan sokakta çok dolaşıyorsa ve büyükkente yaşıyorsa, milyonlarca insan gözleyebilir ve bir çok ‘bana benzeyen’ başkası görür. Özellikle de akraba evliliğinin çok yoğun olduğu yerlerde. Tab bir de moda kostüm ve makyajlar da işin cabası.
Sitede devamında öteki konusu da ele alınıyor:
“Moscovici'ye (1984) göre, Alter ile Alter Ego, sosyal ilişkilerde Diğeri'ni tanımlamanın iki tarzını ifade ederler.”
Diğeri, öteki, öbürü, başkası; psikolojinin değil, sosyal psikolojinin ve sosyolojinin çalışma konusudur.
Fark şuradadır:
Psikolojide kendindeki çokluğu çalışabilirsiniz, sosyolojide farklılıkları ve çokluk içindeliği çalışırsınız. Kendindeki çokluk çokkişilikliliktir, toplumdaki çokluk, çokkültürlülüktür. Çokkişiliklilik bir hastalık sayılır ve tedavi edilmeye çabalanır, çokkültürlülük ise ödüllendirilir ve barış içinde birarada yaşama önerilir.
Alter’in asıl anlamı ise, değişik olmakta. Bunun açılımı da, standart biyografi içindeki, standart statülerin standart rollerinin dışında kalan, kişisel varyanslar ve devianslardır. Yani bu anlamda alter ego, kişiyi asıl kişi yapan yöndür.
Dipnot: Kadındaki erkek ve erkekteki kadın olarak, anima ve animus, konuyu bambaşka yönlere taşır ama kırıntı düzeyinde de olsa, hem alter ego, hem de çokkişiliklilik alanında kalır.

(9 Haziran 2017)

Hiç yorum yok: