Salı, Haziran 13, 2017

Türkler'in Başına Gelen En Kötü Şey Nedir?

Bu, bir anket. Şıklar şunlar:
“Erdoğan Devri, İslamiyet'in kabulü, Doğululaşma çabaları, Osmanlı politikaları, İnönü Devri, Batılılaşma çabaları, Batı bloğunun bir parçası olamamak, I. Dünya Savaşı, Menderes Devri, Nato'ya girmek, Çin Savaşları, Kavimler Göçü, Haçlı Seferleri, Avrupa savaşları, Ankara Savaşı.”
Yanıtlar şöyle:
“forum donanımhaber'de yapılan ve şimdilik yaklaşık 1.500 kişinin katıldığı anket. işin çarpıcı yani ise ankette zirveye oynayan 2 olay.
"erdoğan devri" 417 oy ile birinci sıradaki yerini korurken, "islamiyetin kabulü" 304 oyla ikinci sıradan zirveye oynuyor ve en yakın rakibi olan "doğululaşma çabaları" 149 oyla üçüncü sırada.
gençlerin takıldığı bu platformdaki 21 saatte 1.500 küsür kişinin katıldığı bu anketten ülkenin genç nüfusuna dair sosyolojik öngörüler dahi yapılabilir. hadi erdoğan neyse fakat islamiyetin kabulü'nün gençler arasında bu denli kötümsenmeye başlaması kesinlikle dikkate değer bir durum.
edit: beklenildiği gibi konu kaldırılmış, fakat google'dan kaçış yok.”
Öncelikle eleştirisel düzeltme:
Başa gelen en kötü şey değil, en büyük hata, demek daha doğru olurdu. Halkların başına bir şey gelmez, halklar bir şey yapar ama sonucunu beğenmez.
Bu açıdan bakınca, benim yanıtım şu olur:
Türkler’in en iyi becerdiği şey de, en kötü becerdiği şey de devlet kurmak. Bakış açısına göre değişerek 130-160 devlet kurmuşuz ve sonuncusu dahil, hepsi yıkılmış.
Dünya’da en çok din, en çok alfabe ve en çok devlet değiştiren halk biziz.
Ayrıca; adımız, ırkımız, dilimiz, dinimiz, yerimiz hep değişmiş.
Değişim ise, bu kadar çok bile olsa, tarihte en kötü işlerden biri değildir. Değişmemek, çok-çok daha kötüdür.
Şıklara bakarsak:
Oy verenler genç. Kimse, ne Çiller dönemini, ne Özal dönemini bilmiyor. 3 darbeyi ise hiç bilmiyor. Erdoğan, 1983 sonrasındaki neo-globalist neo-liberal hegemonyanın zincirinin son halkası yalnızca. 3 darbe olmadan da, o 3 liberalizm olamazdı.
Erdoğan 1. Cumhuriyet’i bitirdi. Ancak 1. Cumhuriyet; 1938’de, 1950’de, 1960’ta, 1971’de, 1980’de, 1983’te, 1993’te, 2003’te bitmiş de sayılabilir, illa ki 2013’e gelmek gerekmez yani.
İslam’ı kabul etmek kötüyse, tüm dinleri kabul etmek de kötü, İslam ne aşağıda, ne yukarıda bu sıralamada. Zaten, şamanizme dönmeyi savunan Türkler de var hala.
Doğululaşma çabası diye bir şey ise yok, çünkü biz zaten aslen doğuluyuz. Olsa olsa, aslına rücu var olabilir ki bazı açılardan yaşadığımız tam da o.
Türkler’in en büyük hatası olsa olsa, asker ulus olmaktan yerleşik kültürlü olmaya 1.450 yıldır bir türlü evrilememesi olabilir. 20 milyon insanımız, her yıl köy-kent arasında gidip geliyor. Köyde kentli kentte köylü yaşıyor.
Nüfusumuzun % 5’i demek olan Alamancılar ise, 50 yılda, yani tarihin anlamlı dilimi olan % 1’de bile, ne Türkiyeli, ne Almanyalı olamadılar. Entegre olmak ne kelime, Almanlar’ı asimile ettiler. Bugün 25 yaş altı Almanlar, tavuk dönerini Alman yemeği sanıyor, çünkü Almanlar etnik kökenli nüfus sayımı yapmıyorlar Ve Türkler’i Alman sayıyorlar ve sanıyorlar.
Günümüz koşullarındaki bakış açısıyla ise, Türkiyeliler’in en büyük hatası, 80 yıldır 2. Cumhuriyet’i bir türlü kuramamaktır.
(14 Haziran 2017)

Hiç yorum yok: