Çarşamba, Haziran 28, 2017

Çin-Hindistan Savaşı Olasılığı

… 3. Dünya Savaşçıkları’nı 3. Dünya Savaşı yapar ve Trump artı Putin’in hayallerinin ötesine geçer. Ortadoğu, kenar paspası olur konu önemi olarak.
Öncelikle, Tibet konusu hariç, herhangi bir makro Çin-Hindistan savaşının tarihte yer almadığını (arada Himalayalar var çünkü), ancak Çin-Hindistan sınır anlaşmazlıkları nedeniyle, aralarında bir barış anlaşması olmadığını belirtelim. Eskiden beridir tepişiyorlar yani: Hindistan 1946, Çin 1949 momentli devletler.
Sonra haber alıntısı:
“Çin-Hindistan sınırında yer alan Hindistan’a bağlı Sikkim eyaletinde, önceki haftalarda Çinli ve Hindistanlı birliklerin karşı karşıya gelmesinin ardından gerilimi artıran yeni bir gelişme daha yaşandı. Çin, Hindistan'ı Sikkim ve Tibet bölgeleri arasında sınır ihlali yapmakla suçluyor.”
Bu konuda gerçekten herhangi bir şey olursa, insan türünü şu anki koşullarda hiçbirşey kurtaramaz.
Her ikisinin de her tür nükleer bombası var: Dünya’yı 10 tur düzleyecek kadar.
Dünya’nın en kalabalık ülkesi 2’si ve komşular: Kabusun kabusu. ABD-SSCB bile böyle değildi.
Şu anda ne Trump-ABD, ne de Putin-Rusya, böyle bir şeye onay veya izin veremez. Ortaya çıkabilecek durumu da, denetleyemezler, yönetemezler, hakkında herhangi bir şey bile yapamazlar.
Tarihten biliyoruz ki bir şey başladı mı sürer. En son çatışma 1967’de imiş, 50 yıl geçmiş, 2017’de saldır, nedense. Bizce bu, usul usul sürecek yani.
Tek açıklama, Çin’in Hindistan’ı gözüne kestirmiş olması. Sonuçta Çin, global hegemon olmak arzusunda.
Ara şerh: Tarihte Çin, birden çok kez tümüyle birleşmiş olsa da, Çin’in emperyal anlayışının Hazar Denizi’nin doğu kıyısını geçmediğini, bunun da 1995 Türkiye’ye verilen bir bilgi notası ile yakın zamanlarda da onaylanmış olduğunu kayıt düşelim buraya. Dolayısıyla bu durum, tarihte bir ilk.
Hindistan, ABD’nin müttefiği ama Çin de, 1971-2015 gibi öyleydi ve ABD, müttefiklerine çok kolay ihanet eder.
ABD’nin planı, Çin-Japonya kapışmasıydı. Olay bu yöne döner, bir de diğer 2’si anlaşırsa, ABD ve Rusya, uzaya yerleşebilir. Japonya tek başına Pasifik bölgesinin tozunu attırmıştı, 2’si canına okur, kalıcı olarak hem de.
Bir gelecekbilimci olarak bu şık, hiç hesaplamadığım bir şeydi. Acilen üzerinde çalışmam gerekli.
Dipnot 1:
Ancak, eşek şakası bir olasılık ve/ya tarihsel sürpriz bir çıkış bekliyordum, Brezilya’nın herhangi bir diğer Latin Amerika ülkesini işgali gibi ki bu olasılık üçüncül önemde olarak hala mevcut ki bu da ABD’nin üzerinde hiç çalışmadığı olasılıklardan biri.
Diğer bir deyişle, matematik model olarak katastrof teorisinin devreye girdiği tarihsel dönemlerde, bu türden çok-çok hızlı değişimler, sürpriz olaylar / olgular ve onlardan geri dönüşler yaşanır.
Dipnot 2:
Ekşi Sözlük ergenlerinin konuya nasıl baktığına ilişkin bir örnek:
“Aliexpress'i çok sevmemden mütevellit, Çin'i tuttuğum olay, diyecektim ama Amir Khan'ın filmlerini de sevdiğim aklıma geldiği için, kimi tutacağıma karar veremediğim olay.”
İşte bu nedenle Türkiye, bir 25 yıl daha kendine gelemeyecek.

(27 Haziran 2017)

Hiç yorum yok: